Ska jag gå med höftsmärta?

Den allmänna tumregeln när man hanterar någon form av smärta är att sluta göra vad du gör om det gör ont. Utöver det kan det dock inte vara en dålig övning att springa med höftsmärta om du vet vad som orsakar smärtan. Enkel muskelsmärta från överanvändning kommer sannolikt inte att förvärra smärtan mycket mer, men det kan leda till skada om du trycker musklerna för hårt. Om smärtan orsakas av något allvarligare, eller om smärtan förvärras med tiden, kan löpning med höftsmärta orsaka ytterligare skador på en redan skadad muskel, ligament, ben eller annan väsentlig del av höften.

Många löpare kommer att känna ömhet eller täthet efter körning under långa perioder. Detta anses allmänt normalt, och det är ofta okej att springa med höftsmärta i det här fallet, så länge som löparen inte trycker på sig själv för mycket. Musklerna behöver tid att återhämta sig så att de kan göra sitt bästa, men i vissa fall kan en löpare kanske behöva musklerna att utföra på subparallivå bara för att göra det genom resten av en tävling. Det är viktigt att känna till dina gränser, om smärtan är för överväldigande, sluta springa. Om smärtan är mer av en olägenhet, och du kan identifiera kärnan i smärtan kan det vara okej att springa med höftsmärta.

Vissa mer allvarliga tillstånd kan orsaka smärta som kommer att förvärras om du väljer att fortsätta springa med höftsmärta. Små frakturer i benens ben kan sprida sig och bli svårare. Muskelstammar kan bli fullbrott. Ligamentförstoringar kan bli sprickor och svullnad i lederna kan leda till en rad långsiktiga problem. Om smärtan är försvagande eller om den förändrar din normala löpning, skulle det vara ett klokt beslut att sluta springa med höftsmärta. Om smärtan är liten eller om det är känt för dig – smärtan som är förknippad med trötta muskler, till exempel – kan du fortsätta springa efter eget gottfinnande. Tänk på att trötta muskler är hårdare än färska muskler, och snäva muskler är mer benägna att skada.

Om smärta utvecklas efter att en körning avslutats, bedöma svårighetsgraden av smärtan innan du försöker springa igen. Försök lite lätt sträckning för att se om smärtan förvärras eller lindras, och försök gå lätt eller snabbt för att se hur dina höfter och ben hanterar trycket. Medan det är bäst att tillåta höften att vila i tillräcklig tid, kan du överväga att springa med höftsmärta om smärtan går bort eller är överhuvudtaget hanterbar, men kom ihåg att du gör det med risk för försämring av en skada.