Hur behandlar jag blockerade tårkanaler?

Blockerade tårkanaler kan påverka vem som helst, men är vanligast hos spädbarn, vilket orsakar överdriven riva som går ner i ansiktet och kinden. Du kan behandla detta tillstånd hemma genom att massera området mellan ögat och näsbroen. Regelbunden rengöring och varma kompressor kan också bidra till att blockera tårkanalerna. När hemmet är misslyckade kan kirurgiska ingrepp vara nödvändiga.

De flesta fall av blockerade tårkanaler förekommer hos spädbarn, vanligtvis eftersom tårkanalerna inte är fullt utvecklade. Dessa infantila fall är vanligtvis självkorrigerade inom barnets första år då tårkanalerna mognar och börjar fungera ordentligt. Hos vuxna är blockeringen oftast ett resultat av infektion, skada eller någon form av ovanlig tillväxt som klämmer fast tårkanalen.

Ditt första steg i behandlingen av blockerade tårkanaler bör vara bekräftelse, särskilt när fallet är närvarande hos en nyfödd. Symtom som tårar kan orsakas av andra tillstånd, och vissa som infantil glaukom kan vara ganska allvarliga. Din läkare kan snabbt bekräfta om tårkanalen är blockerad eller informera dig om ett annat tillstånd är närvarande. Dessutom, om blockeringen orsakades av ett annat tillstånd, såsom infektion, är behandling av orsaken avgörande för att rensa blockeringen.

Massage är en av de mest rekommenderade behandlingarna för blockerade tårkanaler. Efter noggrann rengöring av händerna massera försiktigt utrymmet mellan ögonets inre hörn och näsbroen och gnugga mot näsan. Massera flera gånger om dagen kan hjälpa till att rensa blocket och låta kanalerna fungera ordentligt.

Du kan också rengöra kanalerna med en varm tvättduk. För att minimera risken för infektion måste du se till att du inte använder någon del av tyg mer än en gång. Värme kan också appliceras med en komprimering. Värmen är inte bara lugnande, det kommer också att hjälpa till att öppna kanalen och hjälpa dränering.

Ibland är hemmet inte tillräckligt, och läkare måste kirurgiskt rensa de blockerade tårkanalerna. Medan patienten är under anestesi, undersöker läkaren tårkanalen med en tunn tråd för att rensa blocket. Efter provning spolas kanalen med saltlösning. Hela processen tar cirka 10 minuter.

De flesta fall kan behandlas framgångsrikt hemma, och för dem som behöver medicinsk intervention är probing vanligtvis effektiv. I de sällsynta fall där dessa åtgärder inte är tillräckliga har läkare andra metoder tillgängliga för att rensa tårkanalerna. I vissa fall sätts kiselrör som kallas stenter för att hålla tårkanalerna öppna. Ett annat förfarande använder en ballongkateter, upprepade gånger uppblåst och deflaterad för att sträcka öppningen av tårkanalen. Din läkare kan ge dig råd om de bästa alternativen.