I anatomi, vad är artikulering?

I anatomi hänvisar artikulering till rörelse av intilliggande ben runt en fog mellan dem. När den används som ett substantiv är artikulering synonymt med begreppet gemensamt. Ett exempel kan ses i acetabulofemoral artikuleringen eller höftledet, där lårbensbenet i låret artikulerar med bäckenbenen i höften. Åtgärd vid ett gemensamt som initieras av musklerna som korsar det är vad som gör rörelse möjlig, och den typ av artikulering som är närvarande dikterar vilka typer av rörelser som är möjliga vid den leden. Specifikt är det formen på de angränsande benens ledande ytor vid en fog som bestämmer vilka rörelser den fog kan producera.

Det finns tre kategorier av artikulering i människokroppen, klassificerade enligt deras struktur och funktion – synarthroses, som i allmänhet inte rör sig, amfibroser, som tillåter en liten rörelse, och diarthroses, som kan röra sig i flera riktningar. Synarthroses refererar till största delen till ben i huvudet, som i de stora platta benen på skallen, som hålls ihop av tät fibrös vävnad. Amphiarthroses inkluderar lederna mellan ryggkotorna och de mellan tibia och fibula ben i underbenet. Dessa är beroende av brosk för att hålla benen ihop.

Synoviala leder anses vara “rörliga” leder. Dessa kännetecknas av en säck smörjvätska inuti fogen som är känd som synovialvätska som minimerar ben-till-benfriktion under rörelse. De flesta av kroppens leder, dessa artikuleringar klassificeras enligt de rörelser de tillåter. Gångjärn eller gängmoder leder endast till flexion och förlängning, eller böjning och rätning, som i armbågen. Pivot eller trochoid leder möjliggör rotation, som när de två översta kotorarna, atlasen och axeln vänder om varandra för att vrida huvudet från sida till sida.

Plana eller artrodda leder möjliggör en liten glidrörelse mellan benen. Exempel på denna typ av led är karpalerna i händerna och tarsalerna i fötterna. Condyloidfogar, så kallade de ojämna formerna av de angränsande benen, tillåter ett större antal rörelser, eftersom de har ett benagt huvud som är cupped vid slutet av ett annat ben, såsom i handleden. Förflyttningar vid denna artikulering innefattar flexion och förlängning, adduktion och bortförande, eller vinkling av handen från sida till sida, och omkretsning eller cirkling av handen på handleden.

Två ytterligare kategorier av synovialfogar inkluderar sadelkopparna och bult-och-uttagskopplingen. Sadel- eller säljfogar innefattar tummarfogen och kännetecknas av de motsatta formerna av de angränsande benen, som liknar två sadlar som är böjda runt varandra i vinkelräta riktningar, som om de bildar en X. Rörelser som är möjliga vid denna typ av fog innefattar flexion och förlängning , adduktion och bortförande, omkretsning och, när det gäller tummen, motståndet eller åtgärden att vika tummen mot handflatan som vid beröring av de fyra fingrets spetsar.

Bult- och fogfogar, sett på höft och axel, tillåter hela rörelsen av alla kroppens leder. Dessa gör att lemmen kan kringgå 360 grader om leden. Alla ovanstående rörelser är möjliga vid denna artikulering, liksom rotation, eller svängning av lemmen fram och tillbaka i leden.