Vad är lymfatiska ämnen?

Lymphatics är små kapillärer som samlar och bär extracellulär vävnadsvätska, kallad lymf, genom lymfsystemet innan det slutligen går ihop med blodet. Dessa kärl kan hittas i nästan alla organ och vävnader i kroppen, med undantag för ben, centrala nervsystemet, muskelendomyset och hudens ytliga skikt. De grundläggande funktionerna i lymfsystemet innefattar att stödja immunsystemet genom att förstöra patogener, avlägsna överskott av vätska och avfall från vävnader och absorption av fett från mat.

Lymf är en vattnig vätska som innehåller flera typer av molekyler, inklusive proteiner, glukos, karbamid, salter och vita blodkroppar som hjälper till att bekämpa infektion. Denna vätska börjar faktiskt ut som plasma i blod, som strömmar in i kapillärbäddar där den levererar nödvändiga näringsämnen till cellerna och tar bort avfallsprodukter. Majoriteten av denna plasma återgår in i blodcirkulationssystemet, men en liten del av vätskan kvarstår i vävnaderna, varefter den då kallas lymf och kommer att samlas in av lymfkörteln och cirkuleras genom lymfsystemet.

I grund och botten är lymfsystemet kroppens första försvar mot infektiösa organismer och sjukdomar, och har en viktig roll i immunfunktionen. Förutom lymfatikerna består detta system också av noder, vilka är små organ som innehåller många leukocyter. Lymf kommer att passera genom dessa noder innan de kommer in i blodet, varefter gifter och smittämnen kommer att filtreras ut och förstöras. Dessa lymfkörtlar, tillsammans med milten, är de viktigaste områdena i kroppen där vita blodkroppar slår mot infektion. Andra viktiga medlemmar i lymfsystemet inkluderar benmärg och tymus som hjälper till att producera vita blodkroppar.

Flera störningar är förknippade med lymfatisk dysfunktion. Det vanligaste är lymfödem eller lymfinsufficiens, vilket uppstår när lymfkörteln inte samlar lymf från vävnader, vilket leder till svullnad eller ödem. Symptom på lymfödem varierar, allt från mild svullnad för att disfigurera vätskansamlingar och livshotande infektioner som härrör från bakteriell kontaminering av den proteinrika vätskan i vävnadsutrymmet. Lymfom är en allmän term för en mångfaldig grupp av cancerformer med ursprung i lymfsystemet, oftast från den maligna transformationen av en lymfocyt. Lymfsvikt kan också förekomma i matsmältningssystemet, och denna försämring kan resultera i malabsorptionssjukdomar med allvarliga konsekvenser, såsom undernäring, immunförsvar, underutveckling av drabbade barn och till och med dödsfall.