Vad är olika typer av ögonskador?

Det finns många typer av ögonskador, till exempel en fristående näthinna, som kan orsakas av en orbital benfraktur. Denna typ av ögatrauma orsakar ofta svullnad och blödning i ögat. De flesta ögonskador, såsom en repad hornhinna, kommer att kräva medicinsk behandling av en ögonläkare. Ofta kallas ett hornhinneskurning, detta kan orsakas av främmande kroppar i ögat, såsom smuts eller andra partiklar. Industriolyckor som resulterar i kemiska brännskador i ögat är en vanlig typ av ögatrauma.

Orbitala utblåsningsfrakturer förekommer från trubbigt krafttrauma till ögonkontaktens ben. Denna typ av fraktur kan orsaka fragment av ben att tränga in i ögonkontakten och skada ögonvävnad eller muskler. Detta kan leda till synproblem och yrsel. Stående förlust kan också uppstå om den inte behandlas av en ögonläkare.

Sportrelaterade ögonskador ses vanligtvis hos professionella idrottare eller hos barn och tonåringar som deltar i kontaktsporter. När någon slår i ögat, antingen genom ett föremål som ett baseball eller genom en krasch, kan ögonblåsa inträffa. Dessa typer av ögonskador är kända som hypomaner. När blod ackumuleras inuti ögonlocket anses det vara en medicinsk nödsituation, eftersom det ökade trycket detta orsakar kan leda till synproblem.

En typ av ögonskador som är vanliga hos unga barn är en laceration av ögonlocket. Dessa små tårar eller skär på ögonlocket kan orsakas av ett fall eller från att skäras med ett skarpt föremål. Varje typ av piercing till ögonlocket bör ses av en ögonläkare för att utesluta eventuell skada på ögatets inre.

Retinal detachement är en typ av ögat trauma som kan leda till permanent synförlust. Detta tillstånd orsakar ögonvävnad som normalt stöder näthinnan för att exfoliera eller avlägsna sig. Många patienter som upplever symtom på retinal detachment kommer att märka floaters och fläckar framför ögonen. En frilagd näthinna kan orsakas av sjukdom eller skada och ger ofta inte smärta.

En annan typ av skada på ögat är en förbränning som orsakas av direkt exponering för solens ultravioletta strålar. Titta på solen genom ett teleskop utan ett speciellt filter kan orsaka irreversibel skada på ögonen eller permanent blindhet. Vissa typer av industriolyckor, som t.ex. exponering för svetsbrännans ljusa ljus, kan också leda till ögonskador.