Vad är ortostatiska vitala tecken?

Ortostatiska vitala tecken, även kallade tilt- eller posturala vitala tecken, mäta blodtryck och pulsfrekvens medan patienter sitter, står eller står i viloläge, ligger uppåt. Resultaten av dessa mätningar används för att bedöma eventuell volymförlust, till exempel med blodförlust, kräkningar eller diarré. Läkare använder resultaten för att bestämma om patienter behöver ytterligare testning, intravenös vätskesättningsbehandling eller andra former av behandling.

Tekniken för att ta ortostatiska vitala tecken kräver att vårdgivarna tar två uppsättningar mätningar. För det första går patienterna i liggande läge i en till tre minuter innan blodtryck och pulsavläsningar tas. Patienter som inte känner sig yr och kan gå på egen hand kan hoppa över sittningsmätningen och flytta rätt till stående. De som tas in i en sjukhus med hjälp av ambulanser eller rullstolar eller personer som lider av yrsel placeras i en understödd sammanträde för andra behandlingen. För att säkerställa en korrekt jämförelse måste de ortostatiska vitala tecknen tas på samma arm under båda mätningarna.

Typiskt, när en patient står upp från en bakre position, orsakar gravitation blodet i poolen, vilket leder till ett svar i hjärtat receptorer. Detta svar leder till att blodkärlen i extremiteterna stryks, hjärtfrekvensen ökar och njurarna håller fast på vätskor. Dessa åtgärder tvingar blodet tillbaka i kärnsystemet som ger cirkulation till vitala organ som hjärta, lever, njurar och hjärnor. Hos patienter med nedsatt blodvolym har cirkulationssystemet inte tillräckligt med blod för att skapa detta svar.

Experter är oense över exakt vad som utgör en signifikant förändring av ortostatiska vitala tecken från en liggande till en sittande eller stående position. Den allmänna överenskommelsen anger att en pulsökning som är större än 20 slag per minut eller ett blodtryckssfall som är större än 20 millimeter kvicksilver (MM Hg) kan indikera en utarmad vätskevolym. Vanligtvis är läkare mer oroade över det diastoliska blodtrycket, som representeras av bottenummeret i en blodtrycksläsning, som mäter trycket när hjärtat är i vila.

Betingelser som kan orsaka förlust av vätskevolym inkluderar nyligen hjärninfarkt såsom stroke eller aneurism, giftigt chocksyndrom, tung alkoholkonsumtion, autonoma störningar och kronisk trötthetssyndrom. Förlängd bäddstöd, diabetes och neurologiska sjukdomar kan också bryta ner kroppens vätskevolym. Vissa mediciner kan också vara ansvariga för tillståndet, inklusive diuretika, kalciumkanalblockerare och monoaminoxidas (MAO) -hämmare.

Medan ortostatiska vitala tecken kan vara ett användbart verktyg för att diagnostisera volymförlust, följs vanligtvis upp ytterligare testning. Många faktorer påverkar blodtryck och puls, så de är inte tillförlitliga indikatorer på ett specifikt problem på egen hand.