Vad är symtom före klimakteriet?

Pre-klimakteriet, även kallat perimenopause, är tidsperioden före klimakteriet. Under denna tid, som ofta varar i två till åtta år, förändras en kvinnas kropp som förberedelse för att gå vidare till klimakteriet, vilket är markerat med ett slut på ägglossning och menstruation. Det finns många före klimakteriet symtom som en kvinna kan märka som hennes kropp förbereder sig för klimakteriet. Till exempel kan hennes perioder bli oregelbundna, hon kan få heta blixtar, och hon kan känna sig tröttare men har svårt att sova. En kvinna kan också hantera minskad fertilitet, minskad kön, mindre vaginalsmörjning och till och med läckage av urin när hon skrattar, hostar eller nyser.

En av de mest uppenbara symptomen före klimakteriet är oregelbunden menstruation. En kvinna som har nått detta skede kan märka att hennes perioder har blivit längre eller kortare än vanligt. Hon kan till och med hoppa över perioder ibland. Hennes menstruationsflöde kan också förändras, eftersom hennes perioder blir tyngre eller ljusare än vanligt. Många kvinnor upplever minskad fertilitet under denna tid, men de flesta kvinnor rekommenderas att använda födelsekontroll under ett helt år efter att menstruationen slutar för att undvika oplanerad graviditet.

I många fall kan en kvinnas lust efter sex förändras under klimakteriet. Hon kan känna mindre lust för samlag eller få mer problem att väckas. Kön kan till och med bli smärtsamt på grund av minskad vaginalsmörjning. Vaginala väggar kan gradvis bli mindre elastiska också, vilket bara kan göra saken värre.

Pre-menopaus symptom kan också inkludera de som är relaterade till en kvinnas urinvägar. Till exempel kan en kvinna vara mer benägna att utveckla stressinkontinens under denna tid, vilket innebär att hon kan läcka urin när hon nysar, hostar eller till och med skrattar. Faktum är att hon kan vara mer benägen att infektera urinvägarna eller slidan på grund av fallande östrogenhalt.

Många människor associerar heta blinkar med klimakteriet, men de är också bland de vanligaste före-menopaus symptomen också. Heta blinkar markeras med en spolad, varm känsla följt av svettning som uppstår plötsligt och verkar inte vara relaterat till vädret. Till exempel kan en kvinna tyckas vara varm och sköljd trots att det är kallt ute eller medan hon är i ett luftkonditionerat rum. Ibland blir dessa blinkade tillräckligt med ett problem att de stör en kvinnas förmåga att sova bra. Sömnlöshet och sömnsvårigheter kan inträffa under klimakteriet, även om en kvinna inte har heta blinkar.