Är Cornstarch ohälsosam?

Majsstärkelse är en stärkelse härledd från majs, och kallas även som majsmjöl. Den är gjord när endospermen, den vita delen av majskärnan, males ner i ett fint vitt pulver. Bortsett från att vara kolhydrat, ger bara majsstärkelse lite eller inget näringsvärde för kroppen, vilket har lett till att dess hälsofördelar diskuteras.

Som med någonting finns det fördelar och nackdelar för dess användning. Det finns många unika alternativ för matlagning och hushållsmedel som använder majsstärkelse som ett alternativ till traditionella produkter. Ändå finns det olika åsikter om användningen, och vissa anser att det är en ohälsosam och onödig tillsats för både mat och skönhetsprodukter.

Det finns några rekommendationer för att använda majsstärkelse för att balansera en diet, antingen som en livsmedelstillsats eller som en specifik del av en måltidsplan. Vissa kosttillskott innehåller faktiskt majsstärkelse i dem istället för enklare sockerarter. Anledningarna till detta beror på att stärkelsen tar mycket längre tid att bryta ner, så det ger socker till kroppen under en längre period. Den långsamma frisättningen av sockerarter kan leda till mer stabila blodsockernivåer jämfört med piggen som ses när man äter enklare sockerarter. Detta är särskilt viktigt för personer med diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar.

Cornstarch erbjuder också ett alternativ till vanliga ingredienser och används som ett naturligt förtjockningsmedel i många former av matlagning. Det innehåller inte gluten, så det används ofta som ersättare för recept som kräver mjöl som ingrediens. Frågan om användningen är huruvida det är ett viktmedvetet val för ett livsmedelstillsats. Majs i någon form innehåller ämnen som är kända som fosfolipider, som är feta derivat, och stärkelse tillverkas av ett stort antal glukos- eller sockermolekyler. Enligt forskning är stärkelse och fett ofta kända för att bidra till viktökning.

Frågan om viktökning har varit ett stort problem med vanlig majsstärkförbrukning. Det har ryktats att majsstärkelse används för att uppfatta djur, såsom grisar eller nötkreatur, före slakt. Med tanke på att den används som ett förtjockningsmedel kan viktökningen vara en bieffekt. Att lägga på vikt är ett önskat mål för vissa, medan för dem som kämpar med vikt är vinsten både onödig och oönskad, oavsett eventuella hälsofördelar.

Det finns andra områden där majsstärkelse anses ha vissa hälsofördelar. Eftersom det absorberar naturligt fukt kan det användas som ett alternativ till talk i olika kroppspulver. Talc har länge länkats till vissa former av cancer och tillstånd i blodet. Eftersom majsstärkelse inte är kopplad till dessa hälsoproblem, är det ofta byttet med talk och anses vara ett föredraget val, särskilt i babypulver.