Finns det en sådan sak som en kornallergi?

Människor kan utveckla allergier för nästan allting, och det inkluderar majs. Äkta majsallergier är relativt sällsynta, men de kan vara extremt försvagande och mycket problematiska, eftersom majs används i ett brett utbud av produkter. När någon har majsallergi kan han eller hon utveckla symtom från att ta majs, röra på produkter som innehåller majs och andas i majspollen eller majspartiklar som de som genereras vid fräsning av majsmjöl.

Svårighetsallergiens svårighetsgrad kan variera. Många människor upplever kontaktdermatit och de kan utveckla nässelfeber, utslag och eksem från att äta majs. Cornallergier kan också orsaka andningssymtom som en rinnande näsa, hosta, väsande och luftvägsobstruktion, tillsammans med gastrointestinal nöd. I vissa fall kan allergi orsaka anafylaksi, ett dödligt tillstånd som uppstår hos vissa personer med allergier.

Test för en majsallergi kan utföras med ett hudtest för allergier eller en elimineringsdiet. Att inse att någon är allergisk mot majs kan kräva omfattande test, eftersom majs är i så många livsmedel att allergi kan hänföras till ägg, mjölk, soja, vete och andra vanliga allergener innan majs uppenbaras som synder. Någon med majsallergi kan också uppleva falska positiva effekter på allergitester för andra korn, såsom vete, vilket kan komplicera saker ytterligare.

Det är också viktigt att skilja mellan majsallergi och majsintolerans. Människor med majsallergi upplever en immunreaktion mot majs som orsakas av kroppens utveckling av antikroppar mot proteinerna i majs. Corn intolerans innebär en oförmåga att smälta majs, vilket orsakar gastrointestinalt obehag. Under en längre tid kan en person med majsintolerans utveckla hälsoproblem som en följd av konstant irritation i mag-tarmkanalen.

Människor med majsallergi har en formidabel lista över livsmedel för att undvika. Förutom uppenbara majsprodukter som majs tortillor, grits, hominy och majsmuffins, måste de också se upp för majs sirap, ett vanligt livsmedelstillsats, tillsammans med majsstärkelse, som ofta används som förtjockningsmedel. Ingredienser med “dex” i deras namn innehåller ofta också majs. Ibland är det nödvändigt att undvika alla bearbetade livsmedel för personer med allvarliga majsallergier, eftersom majs är en sådan allestädes närvarande ingrediens.

Kontakt allergier måste också beaktas. Plastförpackningar, många lim, babypulver och en rad andra produkter innehåller majs. När dessa produkter hanteras eller används kan proteiner orsaka kontaktdermatit. Även hypoallergena produkter kan ha majs, eftersom majsallergier är sällsynta, och noggrann läsning av ingredienslistor rekommenderas starkt. Medicin kan även innehålla majs, som används för att göra beläggningar, drivmedel för inandade läkemedel och andra produkter som används vid tillverkning av läkemedel.

Flera webbplatser innehåller kompletta listor över produkter som är säkra för att användas av personer med majsallergi, och allergispecialister kan ge ytterligare information.