Hur effektiv är gurkmeja för psoriasis?

Gurkmeja har använts i stor utsträckning som ett örtmedel i århundraden, och det är ansett att vara en effektiv antiinflammatorisk och antioxidant, vilket gör det inte överraskande att många har vänt sig till gurkmeja för psoriasisrelievering. Anecdotiska bevis tyder på att kryddan kan vara effektiv vid behandling av hudtillståndet, och många människor är beroende av gurkmeja för att behandla psoriasis. Konton varierar dock, och det är fortfarande oklart vilken verklig effekt, om någon, gurkmeja har på medicinska tillstånd som psoriasis.

Psoriasis är ett hudkänsla där ett autoimmunt svar aktiveras felaktigt. Symtom kan innefatta röda fläckar, inflammation, skalning och silverfärgade hudskador. Joints kan också påverkas av psoriasis, och smärta och inflammation är vanliga symptom. När psoriasis är närvarande i leden är artrit ett sannolikt resultat.

Orsakerna till psoriasis är inte helt förstådda. Psoriasis är inte en smittsam sjukdom och verkar inte vara en allergisk reaktion eller resultatet av en infektion. Ingen koppling till miljö- eller dietfaktorer har visat sig påvisligt. Ärftlighet verkar vara en faktor, och lider kommer sannolikt att dela tillståndet med andra familjemedlemmar, men sjukdomen är inte nödvändigtvis överförd från förälder till avkomma.

Det finns en stor mängd anekdotiska bevis som stöder användningen av gurkmeja för psoriasis. Förespråkare för att använda gurkmeja för psoriasis tyder på att kryddans antiinflammatoriska egenskaper kan minska symptomen på psoriasis, och gratis medicinsexperter är snabba att peka på anekdoter och personliga konton om dess effektivitet. Vissa människor finner ingen nytta, men många rapporterar lättnad från symtom, och vissa hävdar att symptomen har försvunnit helt.

Trots dessa konton har forskare inte hittat gurkmeja för att vara en effektiv behandling. En studie av University of Pennsylvania School of Medicine testade effektiviteten av curcumin, den aktiva ingrediensen i gurkmeja, som en behandling för psoriasis. Studien fann att curcurmin inte var mer effektivt än en placebo. Ingen giltig vetenskaplig hypotes har lagts fram för att förklara hur användningen av gurkmeja för psoriasis skulle ge någon medicinsk fördel.

Forskare påpekar att anekdotiska bevis och personliga konton misslyckas med att ta hänsyn till andra relevanta faktorer, såsom kost eller miljö bidragsgivare, eller till och med naturen av själva sjukdomen. Till exempel är psoriasis känd att flamma upp och återgå utan behandling. Konton för att använda gurkmeja för psoriasis tyder på att resultaten ibland kan ta veckor, så det är möjligt att gurkmeja krediteras med lättnadssymtom som faktiskt bleknat naturligt.