Hur minskar jag pregnenolon biverkningar?

Ett sätt att minska risken för pregnenolon biverkningar är att se upp för eventuella läkemedelsinteraktioner. Vissa studier har funnit en negativ koppling mellan att använda drogen och samtidigt ta bensodiazepiner, droger brukar öka lugnet och främja vila hos dem som har problem att regelbundet somna. För vanliga användare av pregnenolon kan de sedativa effekterna av bensodiazepiner påverkas, vilket möjligen leder till en ökning av sömnlöshet och högre ångestnivåer. Ytterligare metoder för att minska biverkningar av pregnenolon innefattar att vara medveten om läkemedlets effekt på andra steroidbaserade hormoner i kroppen och att förstå att läkemedlet inte är säkert för dem som lider av vissa medicinska tillstånd. Övervakning av nivåerna vid vilka hormonet tas kan också vara nödvändigt för att undvika besvärliga pregnenolon-biverkningar.

Pregnenolon är ett kraftfullt hormon som kroppen naturligt tillverkar med kolesterol. Ämnet kan sedan användas för att göra alla andra steroidhormoner i kroppen, inklusive östrogener, testosteron och kortisol. Pregnenolon biverkningar kan då inträffa på grund av att man tar ett annat steroidhormon tillsammans med pregnenolon, vilket kan leda till en obalans av hormoner i kroppen. Att ta testosteron tillskott samtidigt som pregnenolon tillskott kan till exempel leda till en överflöd av testosteron. Överskott testosteron kan orsaka akne, håravfall och förändringar i libido.

För dem med vissa medicinska tillstånd kan undvikande av pregnenolon biverkningar innebära att man inte tar drogen alls. Vissa sjukdomar är till exempel hormonreaktiva. Tänk på bröstcancer som ett exempel. Teoretiskt sett kan en kvinna som tar tillägget öka högre än normala nivåer av östrogen och få tumörer att växa. De med andra hormonkänsliga sjukdomar, som prostatacancer eller endometrios, kan också varnas för att undvika att läkemedlet förhindrar att deras hälsa förvärras.

Negativa pregnenolon biverkningar verkar vara mer benägna att inträffa hos dem som tar det naturliga steroidhormonet vid höga doser. Vid höga halter kan steroidliknande symtom som irritabilitet, aggressivitet och ansiktshårstillväxt hos kvinnor förekomma. Eftersom hormonet är tillgängligt i olika styrkor bör du rådgöra med en läkare för att bestämma säkra terapeutiska nivåer som tar hänsyn till din ålder, nuvarande hälsoförhållanden och andra individuella faktorer. Att ha hormonnivåer som regelbundet övervakas av en kvalificerad professionell kan också bidra till att hormonnivåerna ligger inom lämpliga områden. Din läkare kan också göra dosjusteringar efter behov för att förhindra obehagliga pregnenolon-biverkningar i samband med långvarig användning.