Vad är Bedsores?

Bedsores är lesioner som typiskt orsakas av perioder av långvarig oändlighet. En mild sänghinna kan i allmänhet lätt behandlas, men svårare sår kan orsaka allvarliga problem, och de kräver kirurgisk ingrepp. Bedsores slå människor som är bedridden, förlamad eller hantera andra begränsade rörlighet frågor och förebyggande av sängar är en viktig del av utbildningen för hälso-leverantörer som hanterar riskförekomster.

Dessa skador är också kända som trycksår, sår i sår i halsen eller i magsår. Om de lämnas obehandlade kan bäddar orsaka sepsis, cellulit, gangren och djupa infektioner i ben och leder. Bedsores har också kopplats till karcinom och nekrotiserande fasciit, en infektion som bokstavligen äter bort annars hälsosamma vävnader. Personer i rullstolar eller personer som är bäddade är i riskzonen för hudår, liksom långsiktiga sjukhuspatienter, individer i vårdhem och personer med sjukdomstillstånd som störde cirkulationen.

Det finns tre primära orsaker till sängar. Den första är helt enkelt ett långvarigt tryck, vilket kan orsaka att sänghårorna uppträder på platser som höfter och axelklingor. Bedsores bildas också genom friktion och skjuv när patientens kropp gnuggar mot en säng eller rullstol. Aktiva människor får sällan sådana sår eftersom de gör små anpassningar till sin position hela dagen och medan de sover. Någon som har ett begränsat rörelseregi kan få en sängklapp om några timmar om han eller hon är placerad på ett sätt som avbryter cirkulationen.

Det finns fyra olika stadier av sängar. Ett stadium ett sängar uppenbarar sig som ett ömhet och mild inflammation, och det försvinner vanligtvis strax efter att trycket på området är lättat. Ett steg två bedsore kännetecknas av viss hudförlust, som bildar en öppen blåsning eller sår som också är missfärgad, med snabb behandling, läker denna typ av öm i allmänhet snabbt. Steg tre sängar är djupare, medan steget fyra sängar kan vara extremt djupa sprickor omgivna av död vävnad. Ett steg fyra bedsore kännetecknas också av skador på underliggande muskel och ben, och det utgör ett allvarligt medicinsk problem.

Det finns ett antal sätt att undvika bedsores. Den första är frekventa positionella förändringar som vändning, åtföljd av användningen av stödjande dynor som kan minska trycket på problemområden som höfterna. Vårdgivare behöver också noggrant inspektera sina patienter för tidiga tecken på sängar, och patienterna drabbar i allmänhet också kosttillskott och fysisk terapi.