Vad är olika typer av dietprogram?

Många olika typer av dietprogram finns tillgängliga för konsumenter och patienter, både för personer som har betydande vikt att förlora och de som bara vill släppa några kilo före bikinisäsongen. Den vanligaste formen av dietplan begränsar kalorier eller fett eller båda, men nyare forskning tyder på att eftersom inga två personer är desamma kan olika individer göra bättre på olika dietprogram. Detta har lett till en mängd nya planer formulerade av läkare, dietister och kändisar. Några av de vanligaste dietprogrammen är den låga carbdieten, låg fetthalt, grapefruktdiet och juicefastande kost.

Dieter med låg fetthalt och lågt kaloriinnehåll var en gång de mest populära dietplanerna, eftersom om man uppnår vikt vid att man konsumerar mer kalorier än att bränna, bör man gå ner i vikt genom att äta färre kalorier än han brinner. Detta är sant så länge dietern stannar inom ett hälsosamt dagligt kaloriintervall. Att äta färre kalorier leder vanligtvis till viktminskning, men när en kaloriintag sjunker för låg, kan en diet med begränsad kaloriinnehåll ha en negativ effekt. En kropp som inte får tillräckligt med kalorier för att bibehålla sig, kommer så småningom att gå in i svältläge och istället för att gå ner i vikt börjar kroppen hålla fast vid sitt fett för att förbereda hungersnöd.

Low carb dieter är några av de mest populära alternativen bland dietprogram eftersom de tillåter dieters att konsumera större mängder mat än planer med låg kalori. Medan kolhydrater och socker är allvarligt begränsade, är dieters välkomna att äta stora delar av grönsaker, magert kött, ägg och andra karbonfria livsmedel. Nackdelen med denna plan är att den kan vara hög i mättat fett om stora delar av rött kött och ägg konsumeras. De som följer denna plan uppmuntras att äta mestadels grönsaker och magra proteiner som kyckling eller fisk.

Andra typer av dietprogram skulle noggrant beskrivas som trolldieter. Dessa inkluderar planer som grapefruktdiet, kåldiet och rotationsdieter. Även om allvarligt begränsande livsmedelsalternativ och att äta stora delar av vissa livsmedel kan ge snabb viktminskning hos vissa människor, är de inte lämpliga för långsiktigt underhåll av vikt. Kroppen behöver näringsämnen som härrör från alla livsmedelsgrupper för att vara hälsosam.

Juice fast kan vara bra när det görs på rätt sätt, eftersom färsk juice har många hälsofördelar och kan ge avgiftning för många av kroppens system. När du väljer en saftdiettplan är det viktigt att komma ihåg att någon behandling som kräver mer än tre eller så dagar utan fast mat är inte en bra idé. Dessutom är det också en bra idé att hålla fast vid planer som tillåter juicer från flera livsmedelskällor, särskilt de som är färskt extraherade från en juicer.

I vissa fall kan en patient som har en kronisk sjukdom eller sjukdom rekommenderas att hålla sig till en mycket strikt diet. Diabetiker kan till exempel få en lista över livsmedel för att undvika helt under långa perioder. Dessa planer bör endast användas under läkarens tillsyn.

De flesta friska individer kommer mest att dra nytta av en kost som tillåter portioner av alla större livsmedelsgrupper som ätas i måtta. Även godis är bra att konsumera i rimliga mängder. Fysisk aktivitet bör ingå i någon plan för viktminskning och bör fortsättas för livet för att upprätthålla en hälsosam vikt.