Vad är polyklonala antikroppar?

Polyklonala antikroppar är antikroppar som har härlett från flera B-celler eller cellinjer. En beredning av dessa antikroppar har viss likhet med antikroppssortimentet som finns i normalt serum, vilket är den vätskekomponent som separerar från koagulerat blod. Likheten är beroende av det faktum att antikroppar som är polyklonala känner igen olika epitoper och har olika grad av specificitet. I motsats härtill härledas antikropparna i en monoklonal beredning från en klonaltyp och känner igen samma epitop med samma grad av specificitet.

För att producera anpassade polyklonala antikroppar immuniseras ett djur såsom en kyckling, mus eller kanin med ett antigen och adjuvansberedning. Djurets immunsystem stimuleras till att producera B-celler som utsöndrar antikropp som är specifik för antigenet. Efter en tidsperiod, vanligen flera veckor eller till och med månader, skördas djurets serum.

Anpassade polyklonala antikroppsberedningar är vanligtvis en blandning av antikroppsspecificiteter som alla känner igen samma antigen. Specificitetsskillnaden innebär att antikropparna binder med olika styrkor till olika epitoper på antigenet. Serumet kan användas som en gång det har separerats från helblodet och kan även renas ytterligare om så önskas. Blodserum som innehåller polyklonala antikroppar är känt som antiserum.

Polyklonala antikroppar används experimentellt och i klinisk medicin av olika skäl. Polyklonala preparat är i allmänhet enklare och billigare att generera än monoklonala antikroppar, och de kan även motstå större variation i temperatur och pH. I medicin är den vanligaste användningen av polyklonala antikroppar att ge passiv immunitet mot vissa sjukdomar. Den enda effektiva behandlingen för Ebola är till exempel en transfusion av serumantikroppar från en mänsklig överlevande av viruset.

I sjukdomar som Ebola är detta effektivt eftersom viruset multiplicerar och verkar så snabbt i kroppen att immunsystemet inte har tid att montera sitt eget försvar. När någon blir smittad med Ebola-viruset, dör han eller hon långt innan immunsystemet kan bekämpa viruset. Den enda effektiva behandlingen är därför det skydd som antiserumet ger av någon som tidigare har stött på infektionen.

En annan medicinsk användning för antiserum är som antitoxin eller antivenin. Dessa preparat innehåller antikroppar specifika för gift från giftiga reptiler, araknider och insekter. De används för att behandla människor som har blivit biten eller stungit av dessa djur igen, eftersom giftet verkar för snabbt i kroppen för att immunsystemet ska kunna försvara ett försvar.