Vad är adductors?

Adductors är muskler som drar kroppsdelar i mitten av kroppen, tillåter kroppen att böja, eller till och med underlätta rotationsrörelsen i benen. Varje muskel som underlättar rörelse mot kroppens sagittalplan kan betraktas som en adduktormuskulatur. Kroppens sagittala plan löper vertikalt från huvudet till fötterna och skär kroppen i vänster och höger halvdel.

Bland musklerna vid adduktion är muskler i axeln, som abapularis och pectoralis major. Handleden har också adduktormuskler, såsom flexor carpi ulnaris. I fingrarna är palmar interossei adduktörer, och adductor pollicis ligger i tummen. I låret ingår adduktorerna adductor longus och adductor brevis såväl som andra. Även ögonkulan har muskler som fungerar som adduktörer, inklusive överlägsen rektusmuskel.

Oftast talar folk om adduktormusklerna när det gäller de inre låren. Den inre låret innefattar en adduktionsgrupp med fem muskler. Denna grupp innefattar adductorbrevis, longus, pectineus, magnus och gracilis. Dessa adduktörer tjänar som en förbindelse mellan benet i den inre låret och ishiumen, vilket är benet med lägsta positionen hos de tre bäckenbenen. Lårens adduktormuskler hjälper till att dra ihop benen, flytta benen mot kroppens centrum och ge stabilisering för en persons höftled.

Ibland lider adduktormusklerna i låret. Till exempel kan en adduktormuskel riva eller till och med brista. Detta kan inträffa när en person kör eller sparkar en boll, till exempel. Overusing dessa muskler kan orsaka skada också. Med en mindre adduktorskada kan patienten uppleva obehag i området, muskelmassa och ömhet när det drabbade området berörs. En måttlig skada kan innebära skarpa smärtor under träning, svullnad och svaghet. En allvarligare adduktorskada kan orsaka allvarlig smärta under träning eller sträckning, svullnad och blåmärken och svårigheter att klämma benen ihop.

Behandling för adduktors skada innefattar vanligtvis vila, isbildning av det drabbade området och förvarar det förhöjt. En individ med en allvarlig skada på låradduktorens muskler kan behöva gå med kryckor för en tid. En läkare kan också rekommendera ytterligare behandling, såsom rehabiliterande terapi. Övning kan hjälpa till att hålla adduktörerna starka och flexibla, vilket gör skador mindre troliga. Bland de som är bra för låret är adduktörer lungor, knäböj och adduktioner.