Vad är Amputees?

Amputerer är individer som har uthärdat borttagning av någon extremitet i kroppen, såsom en arm eller ett ben. I de flesta fall beror förlusten antingen på sjukdom eller någon typ av traumatisk olycka. Amputationen äger ofta rum som ett medel för att bevara individens liv på bekostnad av kroppens extremitet.

Sjukdom är lätt en av de vanligaste orsakerna till att man genomgår någon typ av amputation. Människor med avancerade fall av diabetes har en ökad chans att så småningom förlora en del av kroppen till tillståndet. Det är inte ovanligt för amputärer med denna sjukdom att förlora först några tår, sedan en fot, och sedan fortfarande ett helt ben. Vid utförandet av det kirurgiska förfarandet är målet att skydda individens liv när gangren eller någon annan infektion har uppstått i den infekterade kroppsdelen.

Cancer är ett annat exempel på ett hälsotillstånd som ibland kräver avlägsnande av en lem. Detta är ofta fallet när benen har påverkats och andra former av behandling tvingar inte cancer till eftergift. Som hos diabetiker genomgår amputärer som förlorar en lem till cancer normalt förfarandet som ett medel för att skydda resten av kroppen från sjukdomen.

Inte alla amputerade förlorar lemmar på grund av sjukdom. Människor som lever genom flygolyckor eller bilolyckor kan upptäcka att en arm eller ett ben har krossats. När den nuvarande medicinska praxis inte kan reparera skadan, är den krossade lemmen vanligtvis amputerad.

I vissa kulturer är avskaffande av all eller en del av en extremitet en form av straff för begåda brott. Till exempel kan en person som befinner sig skyldig till stöld, betala för brottet genom att ha en eller båda händerna amputerad. Medan denna övning har försvunnit från de flesta kulturer finns det fortfarande platser runt om i världen där brottslingar blir amputerade som en del av deras återställande till samhället.

Amputer idag har fler alternativ än tidigare generationer. Benförstärkare kan ofta förses med protesben som möjliggör ett relativt normalt rörelseområde. Medan den nuvarande tekniken inte producerar konstgjorda ben som är av samma kvalitet som mänskliga ben, tillåter dessa enheter ofta benförstärkaren att gå utan att det är nödvändigt för en käpp eller rullator.

På samma sätt kan armamputärer ofta monteras idag med anordningar som efterliknar rörelser och allmänna utseende hos en arm och hand. Många av dessa typer av proteser tillåter armförstärkaren att böja armen i armbågen med mycket liten ansträngning. Nuvarande teknik har också producerat konstgjorda händer som kan utföra några enkla uppgifter, till exempel att ta en kaffekrus. Medan dessa enheter inte tillåter samma rörelseområde som en naturlig arm och hand, gör de det lättare för amputerade att fungera i dagens värld.

För många amputärer är förlusten av en lem eller annan kropps extremitet fysiskt och känslomässigt förödande. Det är inte ovanligt att psykologisk rådgivning sker samtidigt som individen fysiskt läker från trauman och fortsätter genom montering av eventuella proteser.