Vad är benlinser?

Benskador är en typ av abnormitet i strukturen och tillväxten av ett ben. Medan benskador kan hända med ben i kroppen, uppträder de vanligen i långbenen, särskilt de i benen och armarna. Dessa kan påverka någon i alla åldrar, men förekomsten är oftast högre bland barn och unga vuxna. De kan antingen vara godartade tillväxter som inte är cancerösa eller cancer tumörer, som tenderar att växa och sprida sig.

Flera faktorer kan leda till utveckling av benskador. Dessa inkluderar infektioner, variationer i tillväxt, överanvändning av ben och skador på ben. Tillväxt av bentumörer och bencystor kan också leda till dessa skador. De kan vara små eller stora och finns ofta på benytan. Vissa kan vara inbäddade i ett ben.

Det är en vanlig missuppfattning att lesioner alltid är cancerösa. En majoritet av dessa skador är godartade och orsakar vanligtvis inte symtom. De godartade lesionerna förekommer ofta i benens ryggrad, bäcken, lår och arm. Det finns några godartade lesioner som kan börja som passiva lesioner, men fortsätter att så småningom förstöra det drabbade benet.

Två av de vanliga formerna av bencancer som påverkar barnens och tonårens växande ben är osteosarkom och Ewing sarkom. Båda ses ofta i de långa benen och uppträder ofta som svullnad och smärta. De har också en tendens att spridas i andra organ i kroppen, som lungorna och andra ben. Osteosarkom kan associeras med andra ärftliga cancer-syndrom, medan Ewing sarkom ofta inte är.

Ortopedi, läkare som specialiserar sig i bensjukdomar, brukar diagnostisera benskador med hjälp av röntgenstrålar. Bilder från detta test visar ofta mönstret av förstörelse i benen samt dess storlek, form och exakta plats. De kan också visa tillväxten av dessa lesioner och bestämma om det är en långsam eller snabbväxande. Bortsett från detta diagnostiska verktyg använder ortopedi även andra diagnostiska förfaranden, inklusive beräknad tomografi (CT), magnetisk resonansbildnings (MRI) och isotopbensökningar.

Behandling av benläkningar beror ofta på deras diagnos. Bencancer behandlas vanligtvis med kemoterapi, strålning eller en kombination av båda förfarandena. Det finns några godartade lesioner som inte alls kräver någon behandling. Kirurgi anses vara det vanligaste behandlingsalternativet för större skador, liksom de som aggressivt utvecklat och förstörde de drabbade benen.