Vad är växtsteroler?

Växtsteroler är fytokemikalier som finns naturligt i frukter, grönsaker och nötter. Andra livsmedel som är naturliga källor inkluderar frön, baljväxter och spannmål. För årtionden sedan utvecklade forskare starka övertygelser om att växtsteroler kunde blockera absorptionen av något kolesterol i tunntarmen. Eftersom kroppen i allmänhet eliminerar det kolesterol som det inte absorberar, trodde dessa fytokemikalier vara till hjälp för människors hälsa.

Kolesterol är en fettliknande substans som kan vara en fara för människors hälsa, men det är också viktigt. Kolesterol ger struktur för mänskliga celler och är ett byggstenar för hormoner. Det är därför viktigt att människor konsumerar lite kolesterol. Överdrivna belopp är emellertid kopplade till problem som kronisk hjärtsjukdom (CHD).

Många studier som har genomförts under årens lopp indikerar att dessa fytokemikalier kan bidra till att sänka kolesterolhalten och kolesterolet med låg densitet lipoprotein (LDL). Problemet med att försöka dra nytta av att äta dem naturligt är att växtsteroler tenderar att förekomma i små mängder i naturliga källor. Det är uppskattat att i västdieter, om dessa fytokemikalier inte läggs till livsmedel, får en person bara äta några hundra milligram per dag. Dessa låga nivåer anses inte vara tillräckliga för att påverka kolesterolabsorptionen.

Plant steroler tillsätts därför ofta till livsmedel. Detta görs genom att extrahera fytokemikalier från naturliga källor och modifiera dem så att de kan användas för livsmedelsprocesser som gör det möjligt för dem att läggas till andra livsmedel. I Europeiska unionen till exempel tillåts producenter av salladsdressingar, mjölk och sojadrycker lägga till plantesteroler till sina produkter. Märkningsföreskrifter kräver tydlig indikation på att dessa tillsatser finns i matvaror.

I Förenta staterna kan de hittas i butters, bröd och frukostflingor. Produkter som innehåller tillsatta växtsteroler kan kvalificera sig för att hävda att de hjälper till att minska risken för CHD. Alla produkter som önskar göra anspråk måste också uppfylla kraven på lågmättat fett, lågt kolesterol och ha mindre än en viss mängd fett per portion.

Det anses generellt att kolesterolreduceringsförmåner börjar när en person har konsumerat ett gram växtsteroler. Fördelarna fortsätter att öka upp till tre gram. Det antas att kolesterolsänkningsförmåner inte ökas genom att konsumera mer än tre gram.

Om du konsumerar två eller flera gram dagligen i mer än en månad kan det leda till minskad plasmakarotenoidnivå. Det finns några tecken på att dessa minskningar kan förebyggas genom att äta fem portioner av gröna, gula och orange frukter och grönsaker som kan packas med karotenoider, en viktig grupp av växtpigment. Andra hälsoproblem beträffande växtsteroler inkluderar risker för ateroskleros och plack som bygger upp och producerar hjärtattacker eller stroke.

Människor uppmanas generellt att använda andra metoder för kolesterolhantering utöver växtsteroler. I stället för att förlita sig helt på dessa tillsatser rekommenderas människor ofta att minska fettet i sina dieter. I de fall där kolesterol redan kan förhöjas, kan en person behöva statiner eller andra kolesterolsänkande läkemedel.