Hur slutar jag chafing när jag kör?

Kanske är en av de mest obekväma känslorna du kan känna när du deltar i atletiska aktiviteter chafing när du kör. Chafing kan även leda till blåsor, vilket kan vara ganska smärtsamt. För att sluta chafing när du kör, måste du först identifiera vad som orsakar denna obehagliga känsla. Friktion mellan kläder och hud är den vanligaste orsaken till chafing, så det är en bra idé att börja med att ta reda på vad du har på dig medan du kör och om sådana kläder är det bästa valet för att köra klädsel.

Lösa, säckiga kläder kan leda till chafing vid körning, eftersom materialet från kläderna kommer att ha gott om möjligheter att flytta fram och tillbaka över din hud. Detta är särskilt vanligt på de inre låren, eller till och med underarmar och bröstvårtor. För att motverka chafing vid körning som är ett resultat av klädfriktion, försök att bära ett baslager som är tätt passande och tätt mot huden. Detta kan bidra till att förhindra överflödig rörelse som kan leda till friktion på vissa delar av kroppen. Undvik även slipande material, bomull kan bli vått, tungt och slipande, och när det gnuggar mot huden, kan chafing förekomma.

Svett kan också öka sannolikheten för att du kommer att uppleva chafing när du kör. Du kan självklart inte hindra dig från att svettas under fysisk aktivitet, så igen kan ditt klädselval hjälpa till att förhindra obehag. Leta efter kläder gjorda av syntetmaterial som släcker fukt bort från huden under fysisk aktivitet. Detta kommer att bidra till att din hud blir relativt torr. Chafing är mindre sannolikt att uppträda på torr hud än den är på våt hud, eftersom den potentiella friktionen mellan kläder och hud är lägre utan förekommande fuktighet. Undvik kläder med klumpiga sömmar som kan gräva in i huden eller på annat sätt orsaka obehag.

Din löpande rörelse kan också leda till chafing under körning, vilket kan vara ett svårare problem att lösa. Om du kör med dina armar nära din kropp, kan du till exempel ha större risk att uppleva underarmskavning. Lår som gnuggar tillsammans i en nära gång kan leda till chafing på de inre låren, och chafing kan också förekomma på klackarna på dina fötter. Att korrigera dessa problem kan vara en intensiv uppgift, och det är en bra idé att besöka en professionell tränare som kan göra en gånganalys för att hjälpa dig att komma fram till en effektivare och bekvämare körstrid.