Vad är binjurstumörer?

Binjur tumörer är tumörer i binjurarna som uppstår från cortex eller medulla, två delar av körtlarna. Binjur tumörer bildas när överskott av hormoner uppstår. Binyrebarken kan producera ett överskott av aldosteron och steroidhormoner, och adrenalmedulla kan producera för många katekolaminer. Dessa överskjutande sekretioner bildar binjurtumörer, som kan vara antingen godartade eller maligna, men det kan vara svårt att skilja mellan de två.

De två binjurarna ligger strax ovanför njurarna och hjälper till att skydda kroppen mot stress. Många olika hormoner utsöndras av dessa körtlar för att hjälpa till med denna funktion, men när utsöndringen utförs till överskott kan tumörer bildas. Adrenal cortex är den yttre delen av körteln som producerar steroidhormoner och aldosteron, som tillsammans regelbundna kroppsfunktioner och mängderna av salt och vatten i kroppen. Adrenalmedulla är den inre delen av körteln som producerar adrenalin och noradrenalin, tillsammans kallade katekolaminer, som hjälper kroppen att reagera på plötslig eller svår stress. Katekolaminer reglerar svettning, ökning av ögon och skakhet under stressiga situationer.

Binjur tumörer blir vanligtvis närvarande genom antingen en CT-skanning eller presentationen av symtom. En CT-skanning av buken kan utföras av många olika anledningar, och en obetydlig binjure-tumör kan fångas om binjuran är svullen. Dessutom kan denna körtel orsaka symtom på grund av överskott av hormoner från tumören.

Binjur tumörer kan behandlas genom observation om tumörerna är små och symptomen är milda. En CT-skanning två gånger om året kan övervaka små tumörer, men de över fyra centimeter ska tas bort. Godartade tumörer under tio centimeter kan avlägsnas genom laparoskopisk kirurgi, där små snitt görs i buken och långa rör som kallas portar sätts in. När tumören anses vara cancerös, rekommenderas en öppen adrenalektomi, borttagande av binjur. När binjursjukdom är närvarande i båda körtlarna, bör ett laparoskopiskt avlägsnande av båda binjurarna ske.

En binjur kan avlägsnas av andra orsaker än tumörer i cortex, medulla eller binjur. Binygacancer eller en binjurmassa som orsakar smärta eller ömhet bör resultera i avlägsnande av en eller båda binjurarna. Binjurecancer är en aggressiv cancer som ofta invaderar närliggande organ som bukhålan, lungorna, leveren och benen. Ett annat binjurproblem är Addisons sjukdom, vilket orsakas av brist på kortisolproduktion av binjurarna. Eftersom kortisol hjälper kroppen att reagera på stress kan underproduktion få allvarliga följder som trötthet, muskelsvaghet, lågt blodtryck, hudförändringar, depression och reproduktionsproblem.