Vad är Flashbulb Memories?

Flashbulb minnen är de minnen som bildas när en person lär sig av en chockerande eller signifikant händelse, såsom mordet på en världsledande eller förekomsten av en förödande naturkatastrof. Forskning har föreslagit att flashbulbminnen är mer levande, exakta och långvariga än andra typer av minnen, och att de även kan registreras och lagras av en annan del av hjärnan. Många forskare är överens om att bildandet av ett flashbulbminne endast kommer att uppstå om nyheten lärt sig är mycket överraskande, väcker ett känslomässigt svar eller kan få konsekvenser för ens eget liv.

I flashbulbminnen kan individer komma ihåg med en hög detalj när de lärde sig betydande nyheter. En person kan exempelvis komma ihåg var de var och med vem, vad de hade på sig, hur exakt var nyheterna förmedlade till dem och hur de kände sig emot det. I USA fortsätter många av de som levde och kände sig vid tiden för 1963-mordet på president John F. Kennedy att behålla ett exakt minne om det ögonblick de lärde sig om händelsen flera decennier på.

Många forskare tror att flashbulbminnen är mer exakta och långvariga än andra typer av minnen. Även om långvariga studier har visat att dessa minnen är relativt resistenta mot försämring över tid, är den exakta orsaken till denna bevarande tendens fortsatt öppen för debatt. Vissa forskare anser att den fortsatta noggrannheten hos flashbulmminnen beror på att de på grund av sin chockerande eller känslomässiga karaktär tenderar att diskuteras eller tänkas med mycket högre frekvens än icke-emotionella minnen. Andra håller fast att flashbulbminnen spelas in och lagras av en hjärnprocess som skiljer sig från det som används för att spela in icke-emotionella minnen, och att ett flashbulbminne är så unikt i sin smink.

Huruvida flashbulbminnen behandlas med en annan hjärnaktivitet än andra typer av minnen, är forskare allmänt överens om att vissa villkor måste finnas för att de ska bildas. Speciellt för att resultera i ett flashbulbminne måste de nya nyheterna vara mycket överraskande, väcka ett känslomässigt svar eller uppfattas ha en potentiell konsekvens på ens eget liv. I många fall kan alla tre av dessa villkor existera. Denna hypotes har testats med studier som visar att individer som bor eller bor i en närhet till en chockerande händelse, såsom en jordbävning, är mycket mer benägna att ha flashbulbminnen relaterade till händelsen än de som avlägsnats från scenen av händelse.