Vad gäller folkhälsa, vad är karantän?

Karantän är en folkhälsoåtgärd som är utformad för att förhindra spridning av infektionssjukdomar. När någon eller något är karantän är han eller hon isolerad i ett säkert område så att andra inte kan komma i direkt kontakt. När hotet har rensats frigörs personen eller föremålet tillbaka till det allmänna samhället. Karantän har en mycket lång historia, och även allvarliga etiska och rättsliga konsekvenser, eftersom människor kan tvingas i karantän mot deras vilja.

Termen härrör från den italienska quaranta dei. Det kommer från traditionen att beställa fartyg att stå utanför kusten i fyrtio dagar när de kom från regioner med aktiva pestfall. Tanken bakom dessa tidiga karantän var att fastställa att ingen ombord hade pesten. Tyvärr, eftersom sjukdomen bärs av loppor och råttor, kan dessa tidiga karantäner inte ha varit fruktansvärt effektiva. Emellertid var tanken på att isolera människor som hade utsatts för farliga sjukdomar kvar.

Uttrycket 40 dagar är dock inte längre sant. En karantän kan vara mycket kortfattad, som i fallet med någon som är ombedd att genomgå dekontaminering efter att ha utsatts för något farligt eller extremt länge. Patienter i långvarig karantän är vanligtvis försedda med rimligt bekväma omgivningar och personliga tjänster för att göra karantänen trevligare. När karantänen slutar förstörs de flesta saker som patienten var i kontakt med, eftersom de kan vara förorenade.

När en sjukdom är endemisk i ett samhälle är karantän inte anställd, eftersom det skulle vara omöjligt att begränsa alla infekterade parter. Men när en frittstående patient diagnostiseras med en mycket infektiös eller farlig sjukdom kan han eller hon sättas i karantän för att förhindra att den allmänna befolkningen utsätts. Dessutom blir personen i karantän vanligtvis bett om att göra en lista över personer som han eller hon har haft kontakt med, så att de också kan karantäneras. När sjukdomen har löpt ut eller det har blivit klart att någon inte är infekterad släpps den karantänerade individen.

Enskilda karantän begränsar personliga friheter, men gagnar samhället som helhet. Karantänlagar tillämpas mycket sällan i modern tid, delvis på grund av de enorma juridiska och etiska komplikationer som kan följa karantänerna. Faktum är att vissa folkhälsoinstitut saknar faktiskt den rättsliga myndigheten för att tvinga någon i karantän, även om de kan begära att någon frivilligt förser sig med det. Under karantän kommer patienten också att få högkvalitativ sjukvård, både för att bekämpa sjukdomen och för att uppmuntra patienten att stanna.

Medan vissa människor kan ifrågasätta huruvida karantän är nödvändig, är många medicinska experter överens om att det verkligen behövs, särskilt när det gäller virulenta sjukdomar eller drogresistenta infektioner. Detta är särskilt sant med en sjukdom som inte har någon känd botemedel, eftersom sjukdomsutsläppet i den allmänna befolkningen kan vara katastrofal. En kort lista över infektioner, karantärkarantän, och sjukdomarna på listan innehåller saker som Ebola, smittkoppor och andra mycket virulenta infektionssjukdomar.