Vad är Beau’s Lines?

Beau’s linjer är flera horisontella spår i naglarna som löper parallellt med nagelbädden. Dessa linjer inträffar när cellerna i spikmatrisen tillfälligt slutar dela ut, utlöses av en sjukdom eller kroppslig trauma. Beau’s linjer ska särskiljas från vertikala åsar som löper från spiken till nageln, vilket ofta blir framträdande med ålder och är vanligtvis inte ett hälsoproblem.

Naglar är gjorda av lager av keratin, ett protein som också finns i huden och håret. Spikstillväxt händer som ett resultat av normal celldelning, när de äldre cellerna pressas ut mot fingertopparna genom framställning av nya celler. Horisontella spår i naglarna, vanligtvis kallade Beau’s linjer, indikerar ett avbrott i denna process på grund av ett trauma. Detta trauma kan vara lokalt, vilket bara påverkar spiken och omgivningen, eller systemiskt, relaterat till en erfarenhet eller ett tillstånd som påverkar hela kroppssystemet. Vanliga traumer som kan leda till Beau’s linjer eller andra nagel inkonsekvenser är kirurgi, kemoterapi, svår sjukdom eller en fysisk skada på nagelbädden.

Till skillnad från de horisontella spåren som kallas Beau’s linjer är vertikala åsar i spiken vanligtvis inte en anledning till oro. Vertikal ridning, som framträder vinkelrätt mot nagelbädden, är typisk med avancerad ålder och kan ha en ärftlig grund. Alla typer av horisontella åsar eller spår eller eventuella förändringar i nagelfärg bör undersökas av en läkare som en indikator på ett underliggande medicinskt tillstånd som undernäring, andningssjukdom eller hjärtproblem.

Friska naglar verkar jämn och jämn. Vita fläckar på nageln orsakas generellt av mindre nageltrauma och kommer att växa ut som nageln växer. Andra inkonsekvenser kan vara indikatorer på ett medicinskt tillstånd. Tecken som ska rapporteras till en läkare inkluderar missfärgning, krökning eller pitting av nageln eller separation av nageln från nagelbädden.

Beau’s linjer är namngivna för den franska läkaren Joseph Honore Simon Beau, som först beskrev tillståndet. En tysk läkare, Johann Christian Reil, bidrog också till medicinsk litteratur om detta tillstånd. Sålunda kallas Beau linjer ibland Beau-Reil Cross Fours.