Vad är några vanliga knäskador?

Patella eller knäskålen är en av de tre benen som komponerar fogen som vanligen kallas knäet. Denna speciella led är extremt viktig för en persons rörlighet, eftersom det ger medel för övre och nedre benet att ansluta och interagera i sådana viktiga uppgifter som att gå och springa. Knäskador kan ha en djupgående inverkan på leddets effektivitet samt på benet i allmänhet. Här är några exempel på de vanligaste knäskadorna, och hur de kan behandlas.

Runner knä är en av de vanligaste typerna av patella skador som kan uppstå med personer som är fysiskt aktiva med att gå eller springa. I huvudsak sker knäskador av denna typ när brosket strax under knäskyddet blir inflammerat. Betennandet kan bero på infektion eller helt enkelt påkänna leden under långa användningsområden.

Prepatellar bursit är ett annat vanligt exempel på knäskador. Ibland kallas hushållets knä, denna speciella skada på en eller flera knäskador är resultatet av knäböjning och tryckning på knäskyddet under långa perioder. Personer som arbetar i yrken där det finns mycket tid i knäposition, t ex mattor, är benägna att utveckla denna typ av skada. Konditionen kännetecknas av svullnad under och runt knäskålen som kan vara ganska smärtsamt.

Förskjutna knäskador är en annan form av knäskador som uppstår med stor regelbundenhet. Precis som med löparens knä uppträder denna skada normalt när mycket stress läggs på knäleden, speciellt när stressen drabbar knäledets komponenter i onaturliga lägen. Resultatet kan vara extremt smärtsamt och kan leda till permanent funktionshinder om det inte behandlas i tid.

Behandling av knäskador är vanligtvis en flerskiktad process. Vila knäskålen är vanligt för alla typer av knäskador. I vissa fall väljer man helt enkelt inte att engagera sig i den aktivitet som orsakade stressen, så att svullnaden kan dämpas. Appliceringen av både heta och kalla kompressor kan också vara till hjälp.

Men inte alla typer av knäskador kommer att läka genom att helt enkelt vila knäet och applicera is och värme. Vissa kommer att kräva hjälp av receptbelagda läkemedel för att hantera infektion, svullnad och inflammation i området. I extrema fall kan kirurgi och uppföljning av fysisk terapi vara nödvändig, särskilt om knäskäret är dislokerat.

När knäskador inte verkar svara på vila och en kombination av is- och värmekompressor bör man söka professionell medicinsk hjälp omedelbart. Medan många typer av knäskador kan behandlas framgångsrikt kommer försenad läkarvård att förena problemet och kan leda till viss permanent förlust av rörlighet.