Är det möjligt att ha en period under graviditeten?

Det är inte möjligt att ha en period under graviditeten, men det finns några saker som kan få en kvinna att blöda under graviditeten. Implantation blödning, avtagande blödning och missfall är alla saker som kan få kvinnor att tro att hon har sin period under graviditeten när hon faktiskt inte är det. De flesta typer av blödningar som uppstår under graviditeten, andra än blödning från missfall, är vanligtvis inte ett stort problem och kan inte vara några hot mot moderns eller fostrets hälsa. Eventuell periodliknande blödning som inträffar under graviditeten bör omedelbart rapporteras till en läkare, så möjligheten till missfall kan antingen bekräftas eller uteslutas.

Anledningen till att det inte är möjligt för en kvinna att ha en period under graviditeten är att kroppen släpper ut hormoner som orsakar menstruationstiden att sluta. När en kvinna har sin menstruationsperiod, tjockar hennes livmoderfoder och skur. Under graviditeten skyddar detta foder och hjälper till att näring fostret snarare än förtjockning och kommer ut i form av en period. Vissa blödningar under första trimestern är ganska vanliga, och det kan ibland uppfattas som en period då det inte är det. Detta medför ofta att många kvinnor inte känner till sina graviditeter tills de är två eller tre månader tillsammans.

Implantationsblödning, medan den typiskt är lätt, uppfattas ofta som en period under graviditeten. Denna blödning är vanligtvis en av de första tecknen för att varna en kvinna till det faktum att hon är gravid, men eftersom det vanligtvis uppträder rätt runt den tid en kvinna förväntar sig att hennes period kommer fram, är det ofta fel på en menstruation. Implantation blödning brukar beskrivas som spotting, och det är vanligtvis ljusrosa eller brunaktig i färg. Denna blödning sker normalt ungefär en vecka efter befruktningen, och det är resultatet av att embryot implanterar sig i livmoderväggen. Implantation blödning är normal och inte farlig på något sätt, men det kan få en kvinna att felberätta hennes förfallodatum om hon trodde att det var en period.

Ibland blödning är en annan typ av blödning som ofta uppstår under tidig graviditet. Denna typ av blödning är typiskt ett resultat av delar av livmoderfoderskuren före fullständigt fastsättning på placentan. Inte alla kvinnor har en viss blödning, men det sker nästan alltid under första trimestern när det uppstår. En kvinna som upplever en viss blödning bör besöka sin läkare, men i de flesta fall är det inte anledning till oro.

Missfall är en annan orsak till blödning under graviditeten. Om en kvinna inte vet att hon är gravid, kan hon tro att ett missfall faktiskt är hennes period först. En kvinna som är medveten om graviditeten kommer sannolikt att vara orolig för att något är fel eftersom ett missfall normalt orsakar smärtsamma kramper tillsammans med den kraftiga blödningen. När ett missfall förekommer är det oftast under de tre första månaderna av graviditeten, även om det också kan hända senare. En kvinna som tror att hon får missfall bör omedelbart söka läkarvård.