Är fiskolja skadlig för din hälsa?

Att ta fiskolja kan vara skadlig för din hälsa, eftersom att äta feta fiskar som lax och makrill eller att ta ett fiskolje-tillskott har knutits till en ökning av hälsoproblem och snabbare åldrande, trots att det tidigare trodde att förbättra hälsan. En studie visade att konsumtion av fiskolja ökade sannolikheten för att män utvecklar prostatacancer med cirka 43%. Fiskolja kan också påskynda åldrandet, eftersom djur som förbrukat fiskolja hade en livslängd minskade med 14%. De potentiellt skadliga effekterna av fiskolja anses vara orsakade av en okänd förekomst i hur kroppen bryter ned molekylerna i omega-3-fettsyror som finns i oljan.

Mer om fiskolja

I USA spenderas mer än 1 miljard US dollar varje år på fiskolja. Kosta fisk två gånger i veckan har visat sig minska åldersrelaterad ögondegenerering med hälften. Människor i Seychellerna utanför Afrika äter ett genomsnitt av 12 fisk måltider varje vecka och har inte visat sig ha en ökning av hälsofrågor i jämförelse med andra i andra länder som konsumerar mindre fisk.