Hur behandlar jag en bruten handled?

I de flesta fall är det inte en bra idé att behandla en trasig handled själv. Om du tror att din handled kan ha varit kraftigt sprained eller bruten bör du omedelbart besöka ditt lokala akutmottagningställe. En gång där kommer du sannolikt att behöva ha en röntgen klar för att ta reda på om din handled faktiskt är trasig, där sprickan har inträffat och vilken typ av fraktur det är. Dessa saker kommer att göra det möjligt för läkare att ge dig den rätta behandlingen för din trasiga handled.

Många gånger kommer läkaren att behandla en trasig handled genom att först sätta den i en sticka eller gjutna för att hålla benet helt stillsamt när det läker. Detta är särskilt viktigt om pausen inträffade direkt på leddet, för det här området är vanligtvis mycket svårare att hålla stilla än bara ovanför eller under leden. Du bör göra allt för att vila området och låta din handled läka, även om det är frestande att börja flytta det igen när smärtan är borta. Beroende på pausen kan du behöva lämna bältet eller gjutna på plats i flera veckor eller längre före borttagning.

Vissa svåra fall kan leda till operation som behövs för att behandla en trasig handled som är skadad. Detta uppstår oftast på grund av en traumatisk skada, som de som kan inträffa under ett idrottsspel eller bilolycka. Patienter som rekommenderas att ha kirurgi kommer sannolikt att behöva en mycket längre läkningstid för att både ben och kirurgiska sår ska kunna läka sig helt. Det kommer sannolikt att kräva en häftning eller gjutning strax efter operationen.

När läkning har skett, kan nästa steg för behandling av en trasig handled omfatta fysisk terapi. Även om behandling inte alltid behövs för att behandla en trasig handled, kan de som har genomgått operationen behöva träna fog och muskler innan de kan användas igen ordentligt. Genom att göra det finns det en större chans att handleden i full funktion kommer att återlämnas när full läkning har ägt rum. Healing kan också bli snabbare genom att stärka musklerna ordentligt.

Kom ihåg att alla trasiga ben borde behandlas av en licensierad medicinsk proffs. Även om du kanske kan hantera föroreningar eller andra smärre skador hemma, om det finns en chans att du har brutit din handled, är det bäst att besöka ett akutmottagningscenter eller akutrum för att se till att det inte är något allvarligt. Endast läkarkontor och sjukhusanläggningar har rätt utrustning för att behandla en trasig handled.