Hur behandlar jag en ömt skuldra?

För att behandla en öm axel uppnås ofta lättnad med hjälp av ett tillvägagångssätt som ofta kallas “RICE” -regimen. RICE står för vila, is, kompression och höjd. Akut axelskador svarar ofta på denna behandling.

Speciellt är vila ofta rekommenderat för öm axeln i 48 timmar. Ispaket kan appliceras på sårområdet i ca 20 minuter åt gången, och detta kan upprepas åtta gånger eller mer varje dag. Komprimering kan utföras med användning av elastiska bandager, vilka är lättillgängliga från de flesta läkemedelsbutiker, och detta kan minska svullnaden i lemmen. Att hålla den skadade axeln förhöjd kan bidra till att lindra axelvärk, och målet är att höja armen ovanför hjärthöjden, hålla benen bekväm med kuddar.

För kroniska ömma axelförhållanden kan värme på det drabbade området leda till lättnad. Uppvärmda dynor, varma våta handdukar eller speciella värmeanordningar med infrarött ljus kan användas. Värme bör appliceras i ca 20 minuter åt gången. Värmebehandling för en öm axel ökar blodflödet till det smärtsamma området, och hjälper till att slappna av och lossna musklerna.

Ömma axlar behandlas också ofta med hjälp av över disk eller förskrivna antiinflammatoriska läkemedel och smärtstillande medel. De beskrivna tillvägagångssätten är vanligtvis effektiva för en mängd olika skulderproblem, inklusive olika typer av axelstam eller axelskador. Om orsaken till den ömma axeln beror på ett systemiskt problem eller en allvarligare skada, är det troligt att specialistläkare, diagnos och behandling kommer att krävas. En öm axel kan svara på en mängd olika behandlingar, beroende på orsaken till problemet.

En förskjuten axel resulterar i allmänhet i mycket allvarlig axelvärk. Behandlingen av denna typ av skada består i att fysiskt manipulera axelleden för att sätta tillbaka den i rätt inriktning. Detta kallas axelreduktion och utförs ofta under anestesi. Efter att axelreduktionen utförs, rekommenderas vila och smärtlindring vanligtvis under en relativt långvarig period.

Ytterligare behandling kan krävas för många axelskador, eller efter axeloperation, i syfte att rehabilitera axlarna. Övningar som är speciellt konstruerade för axelförstärkning kan rekommenderas av en läkare eller av en fysioterapeut. När det gäller patienter som lider av en kronisk återkommande öm axel, kan fysiska övningar tjäna ett förebyggande syfte.