Hur kan jag se till att maten är jordnötsfri?

En produkt som är jordnötsfri innebär att den produceras utan jordnötsredienser eller jordnötsbaserade produkter för att undvika symptom i samband med jordnötsallergier. Det bästa sättet att se till att en matvara är jordnötsfri är att titta på etiketten för en peanutsfri eller allergenfri certifieringssymbol. Endast dessa symboler hjälper till att avgöra om föremålet innehåller jordnötter eller har producerats i en anläggning där jordnötter bearbetas. De flesta naturliga livsmedel som grönsaker, frukter och animaliska produkter är ofta fria från jordnötter, men om dessa saker bearbetas på något sätt bör det noteras att de kunde bearbetas på en anläggning som även behandlar jordnötter eller jordnötterivat.

Att ha en jordnötsallergi kräver ofta att en individ kontrollerar varje matartiklar noga för att det inte finns några jordnötsingredienser eller spårämnen. Det bästa sättet att bestämma om en mat är jordnötsfri är att titta på ingrediensens etikett i maten och se till att den är fri från orden jordnöts- eller jordnötsolja. I vissa individer främjar inte jordnötsolja samma allergiska reaktioner som rena jordnötter, men det är fortfarande idealiskt för en produkt att förbli fri från någon jordnötsprodukt. Även om ingredienslistan är fri från jordnötter, betyder det fortfarande inte att det är fritt från jordnötsförorening.

Vissa livsmedelsprodukter tillverkas i anläggningar som producerar jordnötter och andra trädnötter samt vete och mejeriprodukter. Detta kan göra det svårt för individer på en jordnötsfri diet att hitta mat som inte kommer att främja allergiska reaktioner. Allergi certifieringsföretag kan lägga in en certifieringsetikett på vissa livsmedel som jordnötsfri. En jordnötsfri etikett innebär att produkten inte bara är fria från jordnötter, men har också producerats i en anläggning som inte behandlar jordnötter eller jordnötsprodukter.

De flesta hela livsmedel, som frukter och grönsaker, samt animaliska produkter som mejeri och kött är naturligt fria från jordnötter och andra vanliga allergener som gluten. Det bör noteras att om någon av dessa produkter kommer i ett paket innehållande andra ingredienser, skulle maten kunna ha producerats i en jordnötshaltig anläggning. Det bästa sättet att undvika detta är att köpa alla hela livsmedel som grönsaker, spannmål och animaliska produkter i hela sin form. När dessa livsmedel behandlas minimalt och inte säljs i förpackningar är det generellt en bra indikation på att de inte behandlas i jordnötshaltiga anläggningar.