Hur tolkar jag mina EMG-resultat?

Elektromyografi (EMG) är ett medicinskt test där elektroder införs i en muskel för att testa neuromuskulära abnormiteter. Detta görs vanligtvis för att avgöra varför en patient upplever muskelsvaghet eller förlorade känslor eller förlust av känsla på grund av nervkompression. Resultatet av EMG kan vara mycket svårt att tolka på egen hand. Resultaten ska diskuteras med en neurolog, men förstå grunderna kan hjälpa dig att förstå läkaren när han förklarar EMG-resultaten.

Vilken muskel som helst kan testas med en EMG. Varje muskel har ett normalt utbud av elektrisk aktivitet, även kallad åtgärdspotential, när den är i rörelse. Detta intervall beror vanligtvis på muskelns storlek och vad den gör. EMG-resultaten är generellt baserade kring det normala intervallet av den specifika muskeln som testas så, utan att veta vad som är normalt för det området av kroppen, kan dechiffrera resultaten på egen hand vara nästan omöjligt.

När du till exempel flyttar, aktiveras muskelfibrer för att göra den unika rörelsen. Små rörelser – som att vinkla fingrarna – aktivera färre muskelfibrer än starkare rörelser – som att knyta handen i en knytnäve. Ju mer muskler som används, desto mer elektrisk aktivitet ska elektromyografi registrera. Analysen av hela testet baseras sedan på sådana rörelser och resultat.

En muskel har vanligen en liten ökning i elektrisk aktivitet när elektroderna sätts på plats. Efter det att stimuleringen sänker, bör elektromyografen inte registrera någon elektrisk aktivitet som kommer från muskeln om den inte rör sig. Om EMG-resultaten visar några inspelningsbara mätningar medan musklerna inte rör sig kan det vara ett tecken på ett problem.

Inte bara har varje muskel ett normalt intervall av elektrisk aktivitet under rörelsen, det finns också ett normalt intervall för hur länge varje tog sig för att sluta visa elektrisk aktivitet när den upphörde att röra sig. Skadade nerver, neuromuskulär korsningssjukdom eller degenerativ muskelsjukdom kan påverka EMG-resultaten på olika sätt. Av denna anledning måste en läkare noga undersöka resultatet av testet.

Nervskada eller neuromuskulär korsningssjukdom kan anges om EMG-resultaten visar att testet registrerade elektrisk aktivitet när muskeln var i vila. Även nervskador kan leda till att en muskel rör sig för att använda dubbelt det normala intervallet av elektrisk aktivitet, och ta längre tid för att den ska avta när muskeln är avslappnad. Degenerativ muskelsjukdom kan visa motsatsen, som i muskler som aldrig når det normala området av elektrisk aktivitet per rörelse eller visar ingen elektrisk aktivitet alls.

Nervskador kan uppstå på grund av karpaltunnelsjukdom, en bristad skiva i ryggen och knäppning av den sciatic nerven. Degenerativ muskelsjukdom kan innefatta ett tillstånd som kallas polumysit, vilket orsakar inflammation i och försvagning av musklerna. Vissa genetiska störningar, såsom muskeldystrofi, kan också orsaka muskeldegenerering.