Vad är kroppsförhållandena?

Kroppsandelar definierar formen och storleken på människokroppen. Även om proportionerna är helt individualistiska och varierar i varje person, finns det vanliga strukturer som är tydligt manliga eller kvinnliga. Även om det inte finns några kroppsandelar som är iboende bättre än andra, har många människor en ideal kroppsform eller storlek som de försöker få eller att de beundrar i en annan person. Dessutom har kroppsandelar vanligen använts inom områden som konst och medicin för att bättre förstå människans form och kroppsliga hälsa.

Kvinnans kroppsandel varierar kraftigt bland kvinnor, och den ideala kvinnliga kroppstypen skiljer sig från kulturer. Till exempel föredrar det västerländska samhället en tunn eller smal kvinnlig kroppsform i motsats till en ram som är större eller större. Däremot betraktas en hel kvinnlig figur i historiska kulturer som mycket attraktiv, eftersom det antas indikera god hälsa och fertilitet. Trots de många kulturella variationer som finns, beskrivs den kvinnliga kroppen oftast som en timglas, med den smalaste delen av en kvinna som är hennes midja och höfterna och bysten är fulla. Oavsett, varje kvinnas kropp beror på hennes skelettbyggnad såväl som hennes fett- och muskelfördelning.

Även om den manliga kroppen inte typiskt beskrivs som liknar en specifik form som den kvinnliga figuren, har män också generella kroppsandelar. Hankroppen är vanligtvis mycket bredare än den kvinnliga kroppen vid bröstet och är smal genom midjan och höfterna. I allmänhet tenderar män också att vara större och högre än kvinnor. Liksom kvinnor är en mans kroppsform helt och hållet baserad på hans skelettram och muskel- och fettfördelning.

Med de många variationer av manliga och kvinnliga kroppar har den mänskliga figuren firades i århundraden i konst. Genom historien har kroppsförhållandena för män och kvinnor skildrats i olika konstformer, till exempel målning och skulptur. Till exempel visar flera målningar av 1700-talets målare, Peter Paul Rubens, den nakna kvinnliga kroppen, som till sist ledde till att man uttryckte frasen “Rubenesque” för att beskriva fullskaliga kvinnor. Dessutom representerar tecknet “Vitruvian Man” av konstnären Leonardo da Vinci en bild av den idealiska manliga kroppen.

Även om människokroppsförhållandena varierar kraftigt hos både män och kvinnor, kan midjans storlek definiera en persons övergripande hälsa. Män och kvinnor tenderar båda att få vikt runt sina midsektioner när de åldras, vilket kan leda till ett antal fetma-relaterade komplikationer, hjärtproblem och cancer. Således uppmuntrar många medicinska experter män och kvinnor att behålla en mindre midja när de åldras för att undvika att utveckla tillstånd som är förknippade med att ha en stor midsektion.

Oavsett sin naturliga form är det möjligt för en man eller kvinna att ändra kroppsförhållandena. Till exempel kan kvinnor bära kroppsskapare och bälte för att ge illusionen av en timglasform. Plastikkirurgi är ett annat permanent alternativ som ofta används för att öka specifika egenskaper hos den kvinnliga kroppen, såsom midjan, bröst och skinkor. Män kan också välja att genomgå ett kirurgiskt förfarande för att förbättra en viss del av kroppen eller kanske till och med träna eller lyfta vikter för att naturligt bygga muskeldefinition eller lägga omkrets till ett visst område i kroppen.