Vad är Lupus-antikroppar?

Lupusantikroppar är antikroppar som stör stollingsprocessen, vilket kan orsaka problem med blodkärlen och cirkulationssystemet. Termen som används för att referera till dessa antikroppar är något vilseledande, eftersom lupusantikroppar inte nödvändigtvis betyder att en person har lupus. De är förknippade med andra anti-immune sjukdomar och kan även i vissa fall hittas hos friska personer. En annan term som används är “antifosfolipidantikroppar”, en mer exakt beskrivning av dessa föreningar som refererar till hur de beter sig i kroppen.

Dessa antikroppar interagerar med blodet, vilket leder till utveckling av onormal koagulering. Paradoxalt, utanför kroppen, kan de fungera som antikoagulantia, och är ibland kända som lupus antikoagulantia som ett resultat. Människor med högt antal lupusantikroppar kan utveckla blodsjukdomar inklusive trombos, härdade eller förminskade blodkärl och andra problem. Dessa störningar orsakas av reaktioner mellan patientens blod och antikroppen.

Anledningen till att lupus antikroppar utvecklas är inte väl förstådd. Deras bildning involverar en felfunktion i immunsystemet där immunsystemet felaktigt märker normala substanser i kroppen som skadliga och säger immunceller att attackera dessa substanser. Koncentrationen av lupusantikroppar i kroppen kan variera över tid hos en patient och kan inte alltid vara en återspegling av allvaret hos en patients sjukdom, om en patient har en autoimmun sjukdom. Oftast identifieras antikropparna under en rutinmässig blodpanel eller i ett fall där en patient utsätts specifikt för koagulationssjukdomar.

Det finns flera alternativ för hantering av fall där patienter har lupusantikroppar. Det är inte möjligt att bli av med antikropparna, men patienter kan frivilligt ta upp riskfaktorer som att röka och deras kost för att minska risken för att utveckla en koagulationsstörning. För patienter som annars är hälsosamma kan dessa små livsstilsjusteringar vara den rekommenderade behandlingen, och patienten kommer att övervakas för några tecken på komplikationer.

För patienter som upplever koagulationsproblem, förutom att göra livsstilsförändringar, kan det vara nödvändigt att göra andra justeringar också. Medicin kan användas för att bryta upp blodproppar och hålla patientens blod från koagulering i framtiden. Antikoagulerande läkemedel kommer med risker, inklusive problem som internblödning, men riskerna kan ses som acceptabla i motsats till vad som händer med patienten utan behandling. Doseringar kan regleras periodiskt när patienten svarar på medicinen.