Vad är vanliga orsaker till nummenhet och svaghet?

Numbness och svaghet går ofta tillsammans, och de kan orsakas av många olika saker. Att identifiera en specifik orsak kan vara knepig utan en omfattande medicinsk diagnos, och mycket beror också på var exakt symptomen manifesterar sig. En av de vanligaste orsakerna till tillfällig eller sporadisk svaghet och domningar är nervkramning eller skada som i sig kan orsakas av ett antal olika saker, allt från ett problem med benplacering eller ryggradsanatomi till en besvärlig hållning eller obehaglig sittposition . Skada är en annan vanlig orsak. Mer intensiva symptom kan ha ett degenerativt tillstånd som Multiple Sclerosis att skylla, och de parade problemen kan orsakas av diabetes och hormonella obalanser också. När symptomen är begränsade till händer och handleder är karpaltunnelsyndrom en vanlig förklaring. I allmänhet måste alla som är oroade över tingling, svaghet eller domningar känna sig få en kvalificerad medicinsk leverantörs uppfattning att få en personlig diagnos.

Svaghet definieras vanligen som en minskning av styrkan hos en eller flera muskler. Numbness är en ovanlig känsla eller, mer exakt, bristen på känsla, i en viss del av kroppen. Båda kan vara begränsade till vissa delar av kroppen eller mer generaliserad, och de kan vara antingen flyktiga eller långvariga. Ibland är förklaringen enkel, många tycker att de har en pins och nacke sensation och tillfällig svaghet när de har korsat benen för länge, eller när de har lagt stress på vissa muskelgrupper. Detta kommer vanligtvis att gå iväg på egen hand med återställd cirkulation, och är vanligtvis inte något att oroa sig för. När nummenhet och svaghet varar under en betydande tid, kan det emellertid vara individuellt eller tillsammans, det kan vara ett resultat av ett medicinskt tillstånd som kräver behandling.

Nervproblem är en av de vanligaste orsakerna till domningar, och svaghet följer ofta i många fall. En nypa nerv uppstår när nerver skadas eller skadas genom kompression, förträngning eller tryck. Numbness och svaghet som kommer från knäppta nerver tenderar att vara lokaliserade till det område där nerverna är skadade. Ibland kan medicinering framgångsrikt lindra symtomen, men i andra är kirurgi nödvändig för att frigöra nerven och återställa känslor och rörelse.

Panikattacker – den plötsliga början av extrem rädsla, ångest eller panik – kan i vissa fall vara extremt nog för att orsaka fysiska symptom. Svagheten i samband med en panikattack är i benen och ibland kallas “gelében”. Numbness kan uppstå i händer och fötter när en person som lider av en panikattack hyperventilates.

Skador på nerv och vävnad på grund av olyckor eller skador är också vanliga förklaringar. I dessa fall har en persons nervreceptorer vanligtvis skett eller skadats till den punkt där de registrerar signaler och synaps bränder antingen felaktigt eller inte i proportion till deras sanna styrka. Människor som återhämtar sig från allvarliga skador upplever ofta en period av svaghet och domningar som kommer att dämpas som vävnader läker, men fysisk terapi är ofta nödvändig för att återfå full styrka – och vissa bestående symtom kan aldrig helt försvinna.

Ett antal degenerativa tillstånd kan också påverka nervfunktionen och känslan, kanske inte så djupt som Multiple Sclerosis. Multipel skleros är resultatet av en skadad myelinskede, den del av cellulär anatomi som täcker och skyddar nervfibrer. När nervfibrerna är skadade, sänker nervimpulserna helt eller stoppas helt och hållet. Nervskador i samband med multipel skleros är progressiva, och de som lider av sjukdomen kan ha symtom som påverkar olika delar av kroppen vid olika tider.

En av kännetecknen för diabetes är en oförmåga att producera tillräckligt med insulin, ett hormon som görs av bukspottkörteln för att kontrollera blodsockret. Som en avskott av detta insulinbrist har personer med diabetes högt blodsocker, vilket kan leda till generaliserad svaghet. När blodsockernivåerna inte kontrolleras konsekvent, är resultatet ofta diabetisk neuropati, vilket kan orsaka både lokaliserad svaghet och domningar i ben och armar. Det här är särskilt bekymrat eftersom domningar hindrar diabetiker från att känna smärta i dessa områden, och de kanske inte inser att de har en skada som behöver behandling tills det är för sent att reparera.

Carpaltunnelsyndrom uppstår när medianern i handleden komprimeras i ett område som kallas karpaltunneln. Detta kan hända som ett resultat av repeterande rörelseaktiviteter som involverar handlederna och händerna. En av de vanligaste synderna är datoranvändning, särskilt keyboarding och mousing. Karpaltunnelsyndrom kan orsaka smärta, domningar och svaghet som är tillräckligt kraftiga för att kräva operation om mindre invasiva behandlingar inte fungerar.