Hur använder immunsystemet Basophils?

Immunsystemet använder olika typer av vita blodkroppar för att försvara människokroppen mot utländska invaders. Av dessa vita blodkroppar är basofiler utformade för att frigöra histamin. Histamin är oftast förknippad med allergiska reaktioner, men dess sanna syfte är att öka blodflödet till ett område av kroppen som immunsystemet uppfattar under attack från främmande ämnen. Dessa vita blodkroppar tjänar också som attraktiv för andra celler som behövs för att bekämpa invaderande bakterier och andra hot.

Basofiler är en del av kroppens medfödda immunitet. Med andra ord är dessa immunsystemskomponenter närvarande vid födseln i motsats till förvärvad från exponering för ett biologiskt hot. Den primära funktionen av basofiler är att frisätta histamin som svar på allergener. Histamin ökar blodflödet, vilket ger en ökad och stabil tillgång till olika vita blodkroppar för att bära på någon främmande substans, immunsystemet uppfattar ett hot. Det ökade blodflödet resulterar också i den stereotypa inflammationen i samband med allergiska reaktioner.

Histamin orsakar också neutrofiler och eosinofiler att lämna blodbanan och förstöra hotande celler. Neutrofiler och eosinofiler är också typer av vita blodkroppar, där neutrofiler är de vanligaste och de första som monterar ett försvar mot invaderande celler. Verkar på signalen av basofiler, svarar neutrofiler omedelbart genom att släppa enzymer som bryter ner bakterier, främmande celler och andra mikroskopiska hot. Utan den nödvändiga basofila signalen måste neutrofiler åberopa signaler från skadad vävnad eller proteiner från invaderande bakterier för att cue ett svar.

När ett särskilt hot innebär att cellerna är för stora för att neutrofiler ska kunna intagas, fungerar eosinofiler som en andra försvarskrets. Granulerna som produceras av eosinofiler är giftiga för invaderande celler, stansning av hål i de hotande cellernas yttre membran. Eftersom dessa celler är mindre aktiva än andra vita blodkroppar, är deras primära funktion att fästa vid parasiter och andra stora cellinvaders. Eosinofiler släpper också ut kemikalier som bidrar till inflammationen som startas av basofiler, vilket ytterligare lockar fler vita blodkroppar till ett drabbat område.

Följande scenario illustrerar hur immunsystemet använder basofiler och andra vita blodkroppar när de presenteras med ett upplevt hot. En ung man som är allergisk mot rosor, slår av misstag en arm på törnen av en rosebush. När huden skadar, rusar mikroskopiska rosenbuskarceller, tillsammans med bakterier eller parasiter som ligger på törnen, in i kroppen. Närliggande basofiler, som konfronteras med allergenet, släpper ut histamin. Histamin orsakar inflammation och ökat blodflöde för att samla tillräckligt med vita blodkroppar, liksom att locka neutrofiler och eosinofiler. Neutrofiler fortsätter att attackera och ingestera rosenbuskcellerna medan eosinofiler bifogas och förstör de större bakterierna och parasiterna för att förhindra infektion.