Vad är High Carb Foods?

Höga kolhydrater är livsmedel som innehåller en högre än genomsnittlig mängd kolhydrater, som är den främsta energikällan för människor. Kolhydrater, som ofta helt enkelt kallas “kolhydrater”, kan delas upp i tre huvudgrupper. Grupperna är komplexa kolhydrater, enkla kolhydrater och dietfibrer. Komplexa kolhydrater kallas också ofta “stärkelser”.

Enkla kolhydrater finns oftast i frukt, socker och mejeriprodukter. Komplexa kolhydrater kommer från flingor, spannmål och livsmedel som tillverkats av dessa typer av källor. Kostfiber kan komma från livsmedel i både den enkla kolhydratkategorin, såsom frukter, och från den komplexa kolhydratkategorin, såsom korn.

Många människor försöker hålla sig borta från högkarbinfoder eftersom dessa livsmedel, särskilt de som innehåller höga mängder komplexa kolhydrater, också kan vara höga i kalorier. En hälsosam diet bör emellertid innehålla några högkarbinfoder på grund av deras hälsofördelar. Kostfiber, till exempel, kan vara viktigt för kolon hälsa. Dessutom kan högkarbinfoder, särskilt korn, bidra till att sänka blodkolesterol och stabilisera blodsockernivåerna. Det finns också bevis för att en otillräcklig nivå av kolhydrater i sin kost kan leda till problem som påverkar centrala nervsystemet.

Högkarbinmatriser som är rika på komplexa kolhydrater inkluderar havregryn, kli, korn, majs, bovete, majsmjöl och pasta av alla sorter. Andra livsmedel som också är höga i komplexa kolhydrater är potatis, brunt ris, strimlat vete, müsli, spannmål med fullkorn, linser, majs, yams, bönor och ärter. Höga carb-livsmedel som är rika på enkla kolhydrater inkluderar socker, enkel sirap, godis, bakverk och kakor, kakor, fruktjuice och många spannmål som är gjorda utan fullkorn.

Ibland är högkarbinfoder uppdelade i kategorier av “bra kolhydrater” och “dåliga kolhydrater”. De livsmedel som faller i den goda kategorin är de som ingår i komplexa kolhydrater. Varorna som faller i den dåliga kategorin är de som faller i kategorin enkel kolhydrater.

Människor som försöker gå upp i vikt eller regelbundet utföra mycket ansträngande aktiviteter måste ofta förlita sig på högkolbensmat. Idrottare njuter vanligtvis i måltider som är rika på komplexa kolhydrater för att förbereda sig för långa träningspass eller träningsperioder. Ibland kallas detta för “carb loading”. En längdskidåkning, till exempel förberedelse för en hel dag med motion, kan ha en frukost som innehöll müsli och en kli muffin, som båda är utmärkta källor till komplexa kolhydrater.