Vad är luftrenande andningsskydd?

Luftrenande andningsskydd är speciella typer av masker som täcker näsan och munen i syfte att filtrera föroreningar från luften när en person andas. Dessa andningsskydd består av tre grundläggande delar: en mask som täcker näsan och munnen, en filteranordning och en patron. Masken i sig har en kapsel på båda sidor av munnen. Behållaren innehåller de kombinerade filtren och patronerna. Andning genom masken tvingar luften att komma in genom behållarna, vilket tar emot föroreningar – som damm eller rök – medan patronen tar bort skadliga gaser eller andra ångor.

Många typer och modeller av luftrenande andningsskydd finns, alla konstruerade för specifika användningsområden. Det enklaste exemplet på dessa, en dammmaske, kan kasseras efter en enda användning. Halvsidans design används ofta för rengöring eller arbete i områden med höga halter av damm i luften. Mer komplexa konstruktioner, som gasmasker, kan användas flera gånger och kan ge en skärm för ögon och övre ansikte, eller de kan täcka hela huvudet som en huva. Tunga luftrengörande andningsskydd, som de som används för konstruktion eller gruvning, kräver specifika patroner, beroende på vilka gaser som kan behöva filtreras.

En annan typ av andningsskydd, en driven luftmaske, kan hantera två eller flera gasformiga föroreningar, filtrera dem genom patronerna innan de ger ren, andningsbar luft till användaren. Patroner är tillverkade för att absorbera specifika föroreningar och är färgkodade för att hjälpa användaren att välja vilken typ som bäst passar hans eller hennes behov. Driven luftrenande andningsapparater, som de som används i bilverkstäder, kräver också specifika filter, beroende på partiklar som uppstår i den miljö där användaren kommer att arbeta. Vanligtvis används en liten fläkt för att rita in luften för rengöring.

Luftrenande andningsskydd ger en stor rörlighet för användaren eftersom de är beroende av naturlig andning och eliminerar behovet av en bärbar, inbyggd luftförsörjning. Bristen på innehöll atmosfär innebär att luftrenande andningsskydd endast kan användas i en miljö som innehåller tillräckligt med syre för överlevnad av människor. För att komma in i någon miljö utan adekvat syre skulle kräva en atmosfärsgivande andningsskydd med en tillförd lufttillförsel.