Vad är olika typer av födelsekomplikationer?

Trots att många kvinnor har säkra och okomplicerade arbetslivserfarenheter som ger upphov till friska barn, förekommer födelsekomplikationer som riskerar mödrar eller fosterhälsa. Det är vettigt att förstå vad som eventuellt kan gå fel eftersom graviditeten inte är utan risker. Det finns olika sätt att klassificera födelsekomplikationer och en metod är att diskutera komplikationer som uppstår som ett resultat av ett tillstånd före arbetet, och de som utvecklas under arbetet. Det finns många komplikationer och exempel nedan utgör bara en del av dessa.

Födelsekomplikationer som förekommer före arbetet kan öka arbetskraftsriskerna. En av dessa är en tidigare c-sektion. Vissa kvinnor har haft en c-sektion och vill leverera vaginalt nästa gång, som kallas vaginal födelse efter c-sektion (VBAC). När detta försöker kan det eller inte fungera, och vissa kvinnor som försöker att en VBAC slutar kräva kirurgisk leverans. För att minska de möjliga födelsekomplikationer som uppstår under en VBAC bestämmer läkare och patienter ofta i förväg när kirurgi kan utföras om arbetet inte fortskrider i regelbunden takt.

Ett annat redan existerande tillstånd som kan allvarligt komplicera arbetskraft är allvarlig sjukdom hos mamman. Illamående som preeklampsi eller svangerskapssymptom kan innebära en verklig risk för mamma och barn. Ibland försökas inte vaginal födsel när dessa sjukdomar är närvarande eftersom risken är för hög. På liknande sätt kan allvarlig traumatisk skada hos en mamma orsaka förlossning eller kräva c-sektion.

Flera födslar är naturligtvis komplicerade. De kan gå perfekt eller utgöra risker. Vissa kvinnor lever tvillingar vaginalt, men högre ordermultipelar kan behöva ytterligare stöd och är ofta födda för förtid.

Födelsekomplikationer kan utvecklas under arbetet eller vara uppenbart närvarande bara en vecka eller två innan arbetet börjar. En vanlig är hur barnet presenterar. Normalt föds babyar först, men vissa kan vara breech med fötter eller bakre ändar som riktar sig mot födelsekanalen. Detta är utmanande eftersom barnets kropp kan vara ganska lätt levererad, men huvudet kan fastna, eftersom det är större. Breech presentation kan kräva ett försök att vända barnet, vilket kan vara svårt och smärtsamt, eller bestämma om en c-sektion är mer lämplig.

Även i lämplig position kan huvudet fastna, särskilt om det är mycket stort och kräver användning av tång eller vakuumutvinning. Ett mycket stort huvud kan kräva c-sektion. Födelsekomplikationer som skulderdystoki kan uppstå, där en axel inte kan passera genom huvudet. Manipulerar fostrets arm för att tillåta passage kan orsaka skador på axeln.

Ibland misslyckas arbetet med att utvecklas, kräver ingrepp eller födelsekomplikationer som utfällt arbete kan uppstå, med alltför snabb arbetskraft. Prolapse eller tidig leverans av navelsträngen skapar en exceptionell risk för att barnet skär av syreförsörjningen och mer risk föreligger om sladden viks runt barnets nacke och i vissa delar av världen är infektion fortfarande en stor risk efter arbetskraft, främst på grund av till dålig sanitet.