Hur minskar jag kortisolnivåer?

Cortisol är kroppens stresshormon och det ansvarar för den naturliga kampen eller flygresponsen som hjälper en individ att avgöra om man ska slåss eller fly från ett upplevt hot. Detta hormon, som tillverkas i binjurarna, är ett nödvändigt hormon, men ett överskott av kortisol kan leda till vissa hälsoproblem. Viktökning, högt blodtryck, nedsatt immunitet, osteoporos, Cushings sjukdom och binjureutmattning har alla varit kopplade till höga kortisolnivåer. Det finns några saker som kan göras för att minska kortisolnivån, till exempel att minska koffein, äta rätt, träna, få tillräckligt med sömn och öva avslappningstekniker.

Att minska eller, om möjligt, eliminera koffein sägs vara ett av de snabbaste sätten att minska kortisolhalterna. Kaffe, läsk och te innehåller alla höga koffeinhaltar, vilket tros drastiskt öka kortisolnivåerna. Koffein kan stimulera produktionen av kortisol, och en kopp kaffe kan höja nivåerna av kortisol med nästan 30 procent.

Att äta en hälsosam kost är också mycket viktig när det gäller att minska nivåerna av kortisol. Höga glykemiska nivåer i blodet antas öka cortisolproduktionen, och en låg glykemisk diet kan hjälpa till att minska kortisolnivåerna. Också i stället för att äta två eller tre stora måltider under dagen föreslår många läkare att äta fem eller sex mindre måltider under hela dagen. Hoppa över måltider kan också höja kortisolnivån i blodet, eftersom det kan lägga onödig stress på kroppen.

Övning är ett annat sätt att minska kortisolnivåerna i blodet. Detta kan öka produktionen av kemikalier som dopamin och seratonin, som har visat sig minska depression och ångestnivåer. Vid träning är det dock viktigt att inte överdriva det. Många läkare är överens om att när en individ försöker sänka kortisolnivåerna i blodet, bör han hålla träningen begränsad till 30 till 60 minuter eftersom längre träningspraxis faktiskt anses stimulera kortisolproduktionen.

Även om det kan tyckas omöjligt för någon, blir tillräckligt med vila ett annat sätt att hjälpa till att minska kortisolnivån. En kropp som är välvilad kan bättre hantera små vardagliga stressmedel. Att upprätthålla en vanlig sömncykel, med en uppsättning tid och vakna tid, kan hjälpa en person att sova och somna.

Eftersom kortisol frisätts under stressperioder kan vissa avslappningstekniker bidra till att minska kortisolnivåerna. Meditation, yoga, djupa andningsövningar eller en avslappnande hobby är alla bra sätt att minska stressen och hjälpa till att upprätthålla en hälsosam livsstil. En viss tid bör sättas åt sidan varje dag för en avkopplande aktivitet.