Hur behandlar jag en Hip Fracture?

En höftfraktur eller knäckt höft är vanligast efter 65 års ålder. Detta sker vanligtvis eftersom benen gradvis förlorar mineraler och blir mindre täta som en följd av åldrande. Denna process, kallad osteoporos, kan försvaga ben, vilket gör dem mer benägna att bryta. Även om en höftfraktur i äldre åldrar kan vara särskilt farlig, erbjuder kirurgi vanligtvis patienten ett effektivt behandlingsalternativ. Om patienten har andra hälsoproblem som gör operationen för farlig, kan icke-kirurgiska behandlingar användas.

En höftfraktur behandlas oftast med ortopedisk kirurgi, en typ av operation som är inriktad på kroppens ben. Höftfrakturreparation kan vara särskilt stressfull för äldre patienter, som kan kräva långa återhämtningsperioder. Ortopedkirurger föreskriver ofta fysioterapi, även känd som fysioterapi, för att hjälpa patienten att bli aktiv så snart som möjligt efter avslutad operation.

Det finns flera typer av hipfrakturreparation kirurgi tillgänglig, beroende på patientens ålder, den exakta placeringen av frakturen och svårighetsgraden av frakturen. Femorala halsfrakturer kan till exempel repareras på tre olika sätt. Den första metoden kallas intern fixering och innebär att man sätter in metallskruvar i de trasiga delarna av höften, för att hålla dem ihop medan de läker. Denna metod används vanligen endast om benet förblir ordentligt inriktat efter frakturen.

Hemiarthroplasty kan vara valfri behandlingsmetod, om änden av benet i en femoral halsfraktur inte är korrekt inriktad. Med denna metod kan den ortopediska kirurgen ersätta huvudet och nacken i lårbenet med en metallprotes. Många patienter föredrar denna typ av operation, eftersom de kanske kan börja gå utan att behöva vänta på att läkning ska inträffa.

En femoral halsfraktur kan också behandlas med en total höftbyte, vilket innebär att övre lårbenet och uttaget i patientens bäckbenet ersätts med en protes. Patienter med gemensamma störningar, som artrit, kan hitta denna metod som ett bra alternativ. Äldre patienter är också mer benägna att få denna operation, eftersom de har mindre tid att bära ut en artificiell ersättningsdel eller att behöva ytterligare operationer i framtiden.

För en höftfraktur som involverar området under lårbenets nacke, känd som den intertrochanteriska regionen, implanterar en kirurg vanligen en metallhöftkompressionsskruv för att överbrygga pausen. Denna skruv hjälper till att hålla benet stabilt. När höftfrakturen läker, komprimerar benbitarna och kanterna kommer ihop. En sådan paus tar vanligtvis tre till sex månader att läka. Även om ortopedisk kirurgi är grundstenen för behandling av höftfrakturer, om kirurgi avvisas eller inte är möjligt, kan huddragning – även känd som Buck’s traction – genomföras för att justera benen.