Vad är leverenzym?

Leverenzym är proteiner i levern som påskyndar reaktionshastigheten för att göra dem kemiskt genomförbara. Levern är det primära området av avgiftning i kroppen och metaboliserar många droger och föreningar som kommer in i kroppens system. Det är också källan till mycket av den lagrade glukosen för energi. Ett leverenzym bryter ner komplexa glukospolymerer i enskilda enheter av glukos som släpps ut i blodet för att användas av kroppen. Graden av leverfunktion mäts genom analysen av leverenzym som är kända som transaminaser.

Mycket av avgiften av kemikalier är medierad av leverenzymer. Levern har ett antal olika cytokrom P450 enzymer som utför läkemedelsmetabolism. Detta är i allmänhet fördelaktigt, men i vissa fall kan nedbrytningen av ett receptbelagt läkemedel orsaka biverkningar med en annan. Många av dessa P450 är kapabla att försämra en mängd olika främmande föreningar, såsom giftiga kemikalier, som är kända som xenobiotika. Människor anses ha utvecklat en stor variation av avgiftande P450s från att vara utsatta för det stora antalet sekundära metaboliter i växter som har konsumeras under utvecklingens gång.

Levern är också ett stort lagringsorgan för reservera sockerbutiker. Socker lagras som glykogen, en lång grenande polymer av glukosenheter som lagras som granuler. När energinivån i kroppen är låg frigör enzymglykogenfosforylaset individuella glukosmolekyler från glykogenen. Ett komplext regleringssystem av leverenzymer är inblandat i denna process, vilket resulterar i att glukos kommer in i blodflödet för att användas av andra organ.

Leverfunktionen mäts kliniskt genom att kontrollera förekomsten av förhöjda leverenzymer som kallas transaminaser. Det finns ett antal transaminaser närvarande i kroppen, men två i synnerhet mäts. Dessa är aspartattransaminas (AST) och alanintransaminas (ALT).

Båda leverenzymerna kan påverkas av olika leverförhållanden. Om levern har skadats, kommer varje läcka till blodet. Således kan ett enkelt blodprov diagnostisera leverskador. ALT undersöks generellt närmare för att detektera leverskador. En undersökning av AST kan vara till hjälp för att avgöra om skadan beror på alkoholmissbruk.

Trots att levern inte producerar matsmältningsenzymer, producerar den gall. Detta är en förening som reagerar med lipider. Grå hjälper till att bryta dem i små bitar så att de kan smälta lättare. Matsmältningsföreningen från levern lagras i gallblåsan och utövar effekterna i duodenum.