Vad är kroppsvikt övningar?

Kroppsvikt övningar är rörelser avsedda att öka styrka, uthållighet eller kardiovaskulär träning med endast kroppens vikt för motstånd. Också kända som calisthenic övningar, exempel på utrustning-fri rörelser inkluderar squats, push-ups, sit-ups och chin-ups. Militära, atletiska och kampsportsprogram använder ofta denna form av motion, delvis beroende på anpassningsförmågan och flexibiliteten kroppsviktiga program erbjuder. Andra populära fitnessmetoder, som yoga och Pilates, använder kroppsviktiga övningar i samband med sträck- och andningstekniker för att främja total kroppskänsla.

De utan medel eller lust att delta i gymbaserade aktiviteter blir ofta viktiga övningar för att öka muskelstyrkan och uthålligheten. De flesta människor kan uppnå ett högt tillstånd av fitness som använder sig av kroppsvikt övningar ensamma. Vanliga calisthenic rutiner börjar med en serie kardiovaskulära övningar, som hoppar jacks eller squat-thrusts, för att värma upp musklerna, följt av förstärkning övningar och sträckor. Push-ups, chin-ups och dips arbetar överkroppens muskler, medan squats, lunges och calf-raise ökar underkroppen. Kärnövningar, som arbetar i bukmusklerna och nedre ryggen, inkluderar crunches, plankor och baktillägg.

Pilates och yoga använder användningen av kroppsvikt övningar för att uppnå fitness, men på subtilt olika sätt. Typiskt utförd på ett mer försiktigt, kontrollerat sätt än de calisthenic träningspasserna i samband med sport och militär utbildning, fokuserar dessa metoder på mental koncentration utöver fysisk ansträngning. Medan de två termerna ibland används utbytbart har var och en sin egen historia och använder sig av kroppsvikt övningar på ett unikt sätt.

Yoga ställning syftar till att uppnå balans och symmetri både på mental och fysisk nivå. Dess rutiner tenderar att fokusera på flexibiliteten och styrkan i kroppens muskler, växlande kroppsvikt och övningar under hela sessionen. Ställningar utförs ofta från en stående position, med särskild uppmärksamhet åt andning och koncentration. Ytterligare motstånd uppnås typiskt genom att utföra progressivt komplexa rörelser, eftersom utövarens skicklighet ökar.

Pilates var ursprungligen utvecklad i Tyskland av Joseph Pilates nära början av 1900-talet och blev uppfattad med allusioner som gjordes till den tidiga greco-romerska gymnastiken. Kroppsvikt övningar som används i Pilates fokuserar vanligtvis på kärnmusklerna, liksom höfterna och skinkorna, gemensamt kallad kraftverket. De flesta ställningar utförs från sittande eller lutande läge, antingen på en matta eller en specialiserad Pilates-maskin. Motståndet ökar i allmänhet eller minskas genom att vinkeln på benen ändras för att lägga till eller ta bort hävstång. På detta sätt kan progressiv överbelastning uppnås utan användning av ytterligare vikter.