Vad är protetiska limmer?

Prostetiska lemmar är artificiella enheter som ger en del av de funktioner som normalt tillhandahålls av naturvapen och ben. Ofta anställd när förlust av extremiteter uppstår på grund av en olycka eller fosterskada, gör proteserna det möjligt för individer att njuta av mer rörlighet och bättre livskvalitet. En proteslim kan vara en enkel enhet som är funktionellt effektiv, eller en förbättrad lem som är konfigurerad för att ha ett utseende och rörelseområde som mycket liknar en naturlig lem.

Begreppet protetiska lemmar finns i många forntida kulturer. Tidiga protetiska ben skars av trä eller andra element för att ge krigare som hade förlorat en del eller ett ben i strid med åtminstone en viss grad av rörlighet. I vissa fall var designen väldigt lik den i ett klassiskt stiftben, som i huvudsak passar till knäleden eller höften och gör det möjligt att gå med hjälp av en käpp eller personal.

Idag är konstgjorda ben ofta sofistikerade anordningar som fungerar med hjälp av en strömkälla och ibland sensorer som gör det möjligt att skapa en form av kommunikationsprocess mellan enheten och individen. Till skillnad från benen av århundraden förbi, har dessa nyare protetiska lemmar ofta hydraulik som gör att benet kan böjas med hjälp av en artificiell knäled, samt balansera på en protetisk fot som efterliknar en mänsklig fot. Kosmetiskt är några av ersättningsbenen täckta med syntetiska material som har ett utseende och en känsla som liknar den hos naturlig hud.

Protetiska armar är också mer sofistikerade än tidigare. Olika modeller kan användas för att ersätta underarm och hand eller en hel arm. Sensorer monterade på enheten vid den punkt där den konstgjorda armen passar på människokroppen hjälper bäraren att uppnå mer kontroll över benen, vilket gör det lättare att använda mekanismen och simulera de mänskliga rörelsens naturliga rörelser. Den senaste generationen av artificiella armar är ofta utrustade med händer konfigurerade med siffror som kan ge viss förmåga att greppa och utföra funktioner på ett sätt som liknar en mänsklig hand.

Generellt används proteser för att ersätta en förlorad lem och återställa en rad rörelser och rörlighet. Det finns emellertid också skräddarsydda proteser som specifikt är konfigurerade för att förbättra en viss funktion. Ett exempel är det för prostetiska benfästen som har liten likhet med en naturlig fot, men ger utmärkt balans. Några av dessa mönster förbättrar också förmågan att springa såväl som gå. Denna funktion kan göra det möjligt för idrottare att fortsätta njuta av fysiska aktiviteter, även efter att ha förlorat en arm eller ett ben.

Medan proteser i år tidigare inte ofta byggdes enligt specifikationerna hos en individ, är anpassade lemmar mycket vanligare idag. Detta gör det möjligt att förvärva en artificiell lem som passar mer bekvämt, är lättare att använda, och ger generellt en ökad servicenivå till användaren. Medan många modeller är dyra, andra är billigare och kan ofta säkras med hjälp av försäkringsskydd eller program som är utformade för att hjälpa personer med fysiska funktionshinder.

Det är inte ovanligt att amputärer äger flera protetiska lemmar. Några av lemmarna kan användas för särskilda uppgifter, som att delta i sport. Andra kan vara konstruerade för att kosmetiskt likna mänskliga lemmar och bärs i sociala situationer.