Finns det någon samband mellan sperma och arbete?

Sambandet mellan sperma och arbetskraft är verkligt, men inte idiotiskt. Sexuellt samlag som resulterar i insättning av sperma inuti en gravid kvinna kan användas som en naturlig metod för labor induktion. Detta fungerar – ibland – eftersom semen innehåller prostaglandiner, som är hormoner som hjälper till att förbereda en kvinnas livmoderhals för arbete och förlossning. Läkare applicerar ibland gel som innehåller dessa hormoner till en kvinnas livmoderhals i hopp om att uppmuntra hennes kropp att börja arbeta, men vissa kvinnor bestämmer också att ta saker i sina egna händer genom att ha samlag. Vissa läkare rekommenderar även denna taktik, som ibland fungerar men ibland ger det bara en distraktion för en kvinna som otåligt väntar på hennes bebis.

Människor spred många myter om saker som förmodligen kan stimulera arbetskraft. Sambandet mellan sperma och arbetskraft är dock ingen myt. Denna arbetsstimuleringsmetod har faktiskt en chans att arbeta, eftersom semen innehåller samma hormoner som läkare ofta använder för att förbereda en kvinnas kropp för förlossning. Dessa prostaglandiner fungerar genom att mjukna livmoderhalsen och göra den tunnare. Exponering för dessa hormoner ensam är ibland tillräckligt för att stimulera arbetskraft.

När en kvinnas livmoderhals är utsatt för prostaglandiner och börjar mjukna och tunna, är resultatet ofta sammandragningar som börjar arbeta och stimulerar processen som krävs för leverans av en bebis. I vissa fall är de sammandragningar hormonerna orsakar starkare än de som uppstår med arbete som börjar på egen hand, och de kan komma mer regelbundet också. Detta innebär att en kvinna kan få större obehag som följd. Den goda nyheten om sperma och arbete är emellertid att onormalt starka sammandragningar är mindre benägna att uppstå när en kvinna utsätts för prostaglandinerna i sperma än vid exponering för de i en beredd gel.

Medan sambandet mellan sperma och arbetskraft kan omvandlas till naturlig arbetskraft induktion för vissa kvinnor, är det inte en tillförlitlig metod för att stimulera arbetskraft. Vissa kvinnor kan prova denna metod flera gånger och inte komma närmare arbetskraften. I så fall kan den förväntade mammans kropp inte vara redo för arbete, och hon får bara vänta på att det ska hända ensam. När det är absolut nödvändigt för en kvinna att leverera sitt barn snarare än senare, kan läkare rekommendera prostaglandingel för att förbereda livmoderhalsen och en medicin kallad pitocin, som levereras genom en kvinnas vener och används för att stimulera sammandragningar.