Hur gör jag ett huvudbandage?

Ett huvudbandage är lätt att göra. Du kan använda ett stort triangulärt bandage för att hålla ett dressing säkert på hårbotten eller pannan. Huvudskador blöder mycket eftersom kärlen ligger nära huden, så direkt tryck är det bästa sättet att stoppa blödningen. Gasbind på en rulle kommer också att hålla ett förband på plats. Ett slag mot huvudet kan vara mindre, men det kan också vara mycket allvarligt, och medicinsk vård är viktig efter denna typ av skada.

Det finns flera sätt att göra ett huvudbandage, beroende på sårets placering. Ett triangulärt huvudbandage kan komma i din första hjälpenpaket eller du kan använda en stor bandana för att täcka hårbottenlacerationer. Det första steget är att sluta blöda genom att applicera direkt tryck med en ren vikad duk. Om blod suger sig genom tyget, ta inte bort det, lägg en annan över den.

En non-stick dressing, gasväv eller rent näsduk kan sedan placeras över såret. Om du använder en bandana som huvudbandage, vik den in i en triangel och rulla upp det bredaste slutet några inches. Bakifrån lägger du den rullade delen på pannan. Drapa den stora delen av duken över huvudet och linda ändarna runt baksidan, som att binde ett tyg. Punten på triangeln ska hänga ner under de två ändarna.

Korsa ändarna i en överhandsknut och ta tillbaka dem till pannan. Slå en fyrkantig knut framför och klistra ändarna in. Resten av bandaget kan dras snyggt över hårbotten och sedan rullas upp och tuckas in i den överhandna knuten på baksidan av huvudet. Slip inte det för hårt, eller lämna det för löst. Detta håller förbandet ordentligt på plats.

Du kan också göra ett effektivt huvudbandage för pann-, öron- och kindsår med en gasväv. Placera din dressing på såret och linda rullan runt huvudet flera gånger för att hålla den och dra ihop änden på plats. Ett tandvärk-bandage kommer att säkra ett dressing över örat eller kinden. Vikga gasen under hakan och över såret, korsa den på sidan och fortsätter över pannan och runt ryggen. För att undvika kvävning bör denna bandage inte användas om det är käftskador eller om personen är i fara för kräkningar.