Skulle jag vara oroad över gluten i Quinoa?

I sin rena form finns det ingen gluten i quinoa. Det kan emellertid vara gluten i quinoa-produkter. Människor med och utan glutensensitivitet kan fortfarande få negativa reaktioner på fröet, vilket kan bero på hur det är berett. Ändå är det för många som ersätter traditionella glutenhaltiga livsmedel med quinoa ett bra alternativ, särskilt om denna ersättning sker i en hanterbar takt.

Delvis för att det inte finns något gluten i quinoa, det har använts i ett antal livsmedel för personer med glutenallergi eller känslighet. Konsumenterna måste utöva viss omsorg när de köper dessa produkter, eftersom det nu finns många livsmedel på marknaden som innehåller fröet, men är inte glutenfria. Människor bör inspektera förpackningen för att avgöra om en produkt har märkts som inte innehåller gluten. De med extrema allergier bör också läsa om tillverkningen av produkter för att vara säker på att företagen inte använder utrustning som kommer i kontakt med gluten.

Även efter noggrann kontroll för att vara säker på att den inte har förorenats med gluten, kan vissa människor fortfarande reagera pooligt mot quinoa. Rapporter av biverkningar inkluderar utslag, extrem magbesvär och känslor av svaghet. Magen upprörning kan uppträda ibland om människor inte korrekt förbereder fröet. Den är täckt med en bitter beläggning som måste tvättas ordentligt innan du lagar mat. Om alltför mycket av denna beläggning kvarstår kan människor utveckla magbesvär, även om det inte finns någon gluten i quinoa.

Många människor är redan medvetna om dessa potentiella fallgropar och köper förvasket quinoa eller glutenfri mat med den. Vissa kan fortfarande finna att de reagerar negativt på quinoa. Det är knappast förvånande, på något sätt, eftersom de flesta livsmedel orsakar obehagliga biverkningar för vissa människor. Eftersom fröet är en ny introduktion till många västerländska dieter är det för tidigt att säga hur ofta dessa reaktioner kommer att inträffa och vilken andel av befolkningen som kan påverkas. Biverkningar är absolut inte begränsade till personer med glutenintolerans och har inträffat hos ett antal individer som inte rapporterar några tidigare matallergier.

Eftersom det inte finns någon gluten i quinoa, med tanke på dess mycket fibrösa natur, är en annan förklaring till magbesvär efter att ha ätit det möjligt. Om människor plötsligt byter från mer glutinösa korn till quinoa, kan de konsumera mer fiber än vanligt. Detta kan ibland göra att matsmältningsorganet fungerar väldigt snabbt.

Snabba förändringar i kosten kan resultera i uppblåsthet, gas och diarré, vilket kan misstolkas som glutenkänslighet eller allergi. För att undvika denna reaktion bör folk börja långsamt intaget av kostfibrer, gradvis öka fibrösa livsmedel, eftersom deras kroppar bygger mer tolerans. Den genomsnittliga lågfibrerätaren som inte kan motstå att konsumera en stapel quinoa muffins kan ångra detta val i efterhand.