Hur behandlar jag anal klåda?

För att få rätt behandling för anal klåda måste man först bestämma den exakta orsaken till irritationen. I de flesta fall är appliceringen av en lokal kräm tillräcklig. När klåda orsakas av allvarligare förhållanden, såsom en jästinfektion, rekommenderas antibiotika i kombination med andra behandlingar. Utbudet av anal-klibbbehandlingsalternativ inkluderar anestetika, antiseptika och kortikosteroider. Vasokonstriktorer, keratolytika och dietförändringar kan också hjälpa till.

De vanligaste formerna av anal klåda kan behandlas med lokalanestetika. Dessa inkluderar överklagande hemorrojder och anti-kliar krämer och geler, såsom bensokain och pramoxin. När de appliceras på anala området, bedövar anestetika några närliggande nervändar. Detta ger lättnad som håller tillräckligt länge för att irritationen ska dämpa sig själv.

Om orsaken till anal klåda är bakteriell kan det vara nödvändigt att använda antiseptiska produkter. Borsyra, bensetoniumklorid och fenol är exempel på antiseptika som är tillräckligt starka för att avsluta ett slag av anal klåda. Antiseptika är avsedda att användas när bakterieinfektionen inte kan elimineras genom regelbunden tvättning med tvål och vatten.

Kortikosteroider används när klåda är resultatet av en allergisk reaktion. Dessa mediciner hjälper till att minska inflammation i anus, vilket ofta är orsaken till obehag. Kortikosteroider används i allmänhet som en sista utväg, eftersom frekvent användning av de kraftfulla produkterna kan orsaka hudskador.

Ett säkrare alternativ till kortikosteroider involverar vasokonstriktorer. När de appliceras på anusen, leder dessa till att blodkärlen i det drabbade området kontraherar, vilket minskar både inflammation och irritation. Vasokonstrictorer kommer som antingen krämer eller anal-suppositorier. Exempel på vasokonstriktorer som ger lättnad för anal klåda inkluderar efedrinsulfat och fenylefrin.

När regelbunden behandling verkar ha liten eller ingen effekt kan individer som lider av anal klåda välja att komplettera med keratolytika. Dessa bryter ner det yttre skiktet av huden, vilket möjliggör en lättare absorption av andra läkemedel. Med tanke på den potentiella skada som kan orsaka huden är det dock rekommenderat att keratolytika används under överinseende av en utbildad sjukvårdspersonal.

Det är mycket möjligt att ingen medicinering behövs för behandling av anal klåda. Vissa livsmedel, såsom paprika och kryddiga såser, innehåller kemikalier som irriterar anusen. Att bara minska mängden av dessa livsmedel i sin kost kan effektivt behandla anal klåda. Samtidigt som man ändrar sin diet kanske inte ger omedelbar lättnad, är det säkert den mest kostnadseffektiva behandlingen av problemet.