Hur förekommer syphilisöverföring?

Syfilisöverföring sker huvudsakligen genom sexuell kontakt. De bakterier som orsakar syfilis, Treponema pallidum, förekommer ofta i munsår eller på könsorganen under vissa stadier av sjukdomen. Denna bakterie kan vidarebefordras och överför därför syfilisinfektion till andra genom direktkontakt med små raster i huden eller genom slemhinnor. Även om det är mindre vanligt kan syfilisöverföring också förekomma congenitalt eller via blodtransfusioner. I stället för att orsakas av direktkontakt med sår som vid sexuell överföring sker dessa typer av överföring genom kontakt med blod som har infekterats med Treponema pallidum-bakterier.

Det finns fyra huvudstadier av infektion med syfilis. Sexuell syfilisöverföring sker primärt i första och andra etappen, när en infekterad person ofta har ont eller lesioner på hans eller hennes könsorgan eller i hans eller hennes mun. Dessa sår och lesioner innehåller ofta stora mängder Treponema pallidum bakterier, som kan överföras till någon vars brutna eller irriterade hud eller slemhinnor, som de som finns i munnen och könsorganen, kommer i kontakt med dem. De senare stadierna av sjukdomen, känd som latent och tertiär syfilis, är mindre benägna att vara associerade med sexuell överföring, eftersom smittsamma sår och lesioner är mindre vanliga.

Medan de flesta syfilisöverföringar sker genom den sexuella vägen, kan det ibland förekomma medfödd eller före födseln. Denna form av syfilisöverföring sker när en gravid mamma har Treponema pallidumbakterier i hennes blod, ett tillstånd som kan vara närvarande under alla stadier av syfilisinfektion. Medan en gravid mamma och hennes ofödda barn inte delar samma blod, är deras cirkulationssystem anslutna via placentan, det organ som förser barnet med syre och näringsämnen som den behöver. Förutom att vara permeabel för näringsämnen och syre är placentan också permeabel för Treponema pallidum bakterier, så det kan passera från moderns blod till utvecklingsbarnet.

Syfilisöverföring kan också ske via blodbanan när en person får blodtransfusion från en infekterad givare. Liksom med medfödd syfilisöverföring kan detta inträffa vid varje infektionsstadium. I många utvecklade länder är detta relativt sällsynt, eftersom donerat blod vanligtvis testas för syfilis innan det transfusioneras till en annan person. Men eftersom risken är att personer som är i hög risk för eller som behandlas för syfilis, rekommenderas typiskt att inte donera blod tills de har fått ett blodprov som bekräftar frånvaron av infektion.