Vad är Body Tremors?

En kroppsskakning är en okontrollerbar muskelkontraktion som orsakar skakning eller rubbning. Kroppen tremor kan påverka en isolerad kroppsdel, eller ibland kan de sprida sig över olika delar av kroppen. Villkoren kan orsakas av ett antal underliggande faktorer från enkel brist på sömn till en allvarligare sjukdom som Parkinsons sjukdom.

Den fram och tillbaka ofrivilliga rörelsen i samband med kroppsskakningar är känd som en oscillation. Uppkomsten och varaktigheten av sådana tremor kan variera, även om rörelsen vanligtvis är rytmisk. Medan händerna är den vanligaste orsaken till svängningar kan nästan vilken del av kroppen som helst påverkas, inklusive ansiktet, benen, huvudet och till och med vokalbandet.

Klassificering av kroppsskakningar finns i fyra huvudtyper, med flera undertyper. Varje klassificering sker baserat på när muskelkontraktionerna är störst. Till exempel är avsiktskakningar så kallade eftersom de är svårare när den drabbade individen engagerar sig i någon form av avsiktlig rörelse. Dessa typer av tremor ger långsamma, expansiva svängningar. De är orsakade av skador på hjärnans cerebellum från stroke, tumörer eller degenerativa störningar, och sålunda är de också kända som cerebellar skakningar.

Vila tremor utgör de sammandragningar som är värsta när kroppen ligger i vila. Den huvudsakliga subtypen av vilande tremor är Parkinsons tremor. Det är så namngivet eftersom denna sammandragning ofta signalerar utvecklingen av Parkinsons sjukdom. Genererad av hjärnskador, koncentrerar Parkinsons tremor ofta i en hand eller lem och rör sig så småningom till andra sidan av kroppen. Tremor som härrör från narkotikamissbruk uppenbarar sig också som vilande tremor.

En tredje typ av kroppsskakningar uppträder när kroppsdelar är spända och kontraherade. Sammandragningsskakningar genererar från kroppens svar på vissa stimuli och består därför huvudsakligen av fysiologiska tremor. Stress, feber, utmattning, alkoholavbrott och hunger kan alla orsaka kroppsskakningar, och som sådan eliminerar behandlingen av grundorsaken vanligtvis tillståndet. Fysiologiska tremor kan inte ens vara synliga för en avslappnad observatör.

Den sista typen av kroppsskakningar – hållningstomningar – händer när en individ befinner sig i ett ställt läge mot tyngdkraften, till exempel när han eller hon har en arm upptagen. Posture-tremor består av vissa fysiologiska tremor och en subtyp som kallas essentiella tremor. För det mesta har väsentliga skakningar många av samma orsaker och egenskaper som fysiologiska tremor. Väsentliga skakningar har några viktiga avvikelser, inklusive deras initiala mildhet, deras progression i svårighetsgrad över tid, deras angrepp på medelålders individer, deras koncentration på ena sidan av kroppen i huvudet eller i händerna och deras möjliga ärftlighet. Viktiga tremor är också den vanligaste typen av tremor.

Det övergripande antalet kroppsskakningsunderklassificeringar ligger runt 20. En ytterligare möjlig lidande är dystonisk tremor, som kännetecknas av vridning och repetitiva rörelser som är förknippade med rörelsestörningens dystoni. Ett annat tillstånd är urskiljbart genom sin kramper och skakande effekt på benen: den ortostatiska tremmen. Även psykiatriska störningar kan leda till en psykogen tremor, som har en snabb och plötslig början och försvinnande. När en persons mellanslag är skadad kan rubralstörningar resultera i långsamma och långvariga ofrivilliga rörelser.

Trots de olika typerna har kroppsskakningar flera gemensamma egenskaper. För en, är det troligt att de uppträder hos individer som har överstått 50 år. Det finns inga signifikanta skillnader mellan antalet män och kvinnor som kan utveckla tillståndet. Vissa biverkningar är också ofta förknippade med kroppsskakningar, framför allt en skakig röst och svårighet med fina motorrörelser som att skriva eller hålla redskap.

Ett sjukhusbesök kan bäst bestämma typen, orsaken och möjlig behandling för kroppsskakningar. Reflex och sensoriska tester kan utföras, och en detaljerad familjehistoria kommer sannolikt att utföras. Läkaren kan också utföra neurologiska tester för att avgöra om en underliggande hjärnskada eller störning kan upptäckas. Behandlingen är beroende av grundorsaken, och kan vara så enkel som att eliminera stimuli triggers. I allvarliga fall kan den rekommenderade handlingsplanen innebära ett mer komplext förfarande som kirurgi.