Vad är dolda kostnaden för fetma?

De dolda kostnaderna för fetma innebär mentala, fysiska, sociala och samhälleliga konsekvenser. Högre medicinska kostnader, missade möjligheter och olika andra ekonomiska problem utgör de viktigaste kostnaderna för fetma på samhällsnivå. Hälsokomplikationer inklusive hjärtsjukdomar, cancer, sömnapné och artrit är de dolda kostnaderna på individnivå.

Fetma definieras som ett kroppsmassindex (BMI) över 30 år. Beräkningen är en numerisk bild av hur mycket kroppsfett en person bär, som representeras av deras höjd och vikt. Beräkningar av BMI över 30 lämnar individer i riskzonen för myriad hälsa och sociala konsekvenser.

Ökade medicinska kostnader utgör bara ett resultat av den allt större förekomsten av fetma i världen. Det kostar helt enkelt mer att ta hand om dem som är överviktiga. Frekventa resor till läkaren för sjukdom, sjukdomskomplikationer och andra fysiska och psykiska sjukdomar som depression bidrar till belastningen på vårdsystemet.

Förutom de ökade medicinska kostnaderna för fetma kan överviktiga personer drabbas av minskad tillgänglighet av möjligheter, oavsett om de är direkt eller indirekt införda av samhället. Det finns en stor sannolikhet att en överviktig person får förbises för ett nytt jobb eller en marknadsföring. Andra missade möjligheter inkluderar den minskade möjligheten att erhålla en högskoleexamen, förbises i sociala situationer och ignoreras offentligt på grund av negativa sociala stigmas.

De ekonomiska kostnaderna för fetma kommer på bekostnad av arbetsgivare och skattebetalare. Arbetsgivare förlorar pengar varje gång en person saknar arbete, vilket resulterar i en minskning av produktiviteten. Missade arbetsdagar förekommer oftare bland överviktiga personer. Tyvärr, med antalet obese individer ständigt ökande, är företagen dåligt utrustade för att erbjuda incitament med verklig uppehållskraft. På lång sikt får skattebetalarna lämna hälsoavgiften när överviktiga personer blir berättigade till Medicare i USA, eller kräver frekventa besök till läkare eller långvarigt sjukhus förblir under andra offentliga sjukvårdsprogram.

På individnivå kan fetma leda till allvarliga hjärtkomplikationer och -förhållanden. Ohälsosamma matvanor, som förtäring av alltför stora ohälsosamma fetter, resulterar i en ökad möjlighet till arteriella blockeringar och hjärtsjukdom hos överviktiga individer. Ökade risker för högt blodtryck och förhöjda kolesterolnivåer bidrar till risken för hjärtskador.

Cancer och reproduktiva problem representerar några av de extra kostnaderna för fetma. Speciellt kan cancer relaterade till bröst, kolon och endometrium förekomma hos överviktiga individer. Risken för att utveckla lever- och gallblåsersjukdom ökar också hos de som är utsatta för fetma. Andra möjliga problem relaterade till fetma inkluderar infertilitet, onormal menstruation och typ II-diabetes.