Vad är HIV Clades?

HIV-klyftor är olika undergrupper av hiv, uppdelade efter geografisk region. Inom varje platta har viruset ett antal genetiska likheter och markörer som kan användas för att lära sig mer om utvecklingen av HIV. Det faktum att många klader är ganska distinkt och väldigt olika från varandra har några väldigt allvarliga konsekvenser för forskare som arbetar med hiv / aids-vacciner. Tyvärr kan det inte vara möjligt att utveckla ett vaccin för att skydda människor från alla HIV-klyftor, eller det kan inte vara möjligt att vaccinera mot vissa klader.

Detta virus är ökänt för att mutera extremt snabbt, en källa till stor frustration för läkare och hivforskare. Trots att forskare först började studera utvecklingen av hiv, förändrade viruset redan, utvecklar nya egenskaper och visar nya beteenden i kroppen. Som forskare lärde sig mer om viruset kunde de börja känna igen och identifiera olika HIV-klader, “clade” är helt enkelt ett snyggt ord för en taxonomisk gruppering.

Genom att ha studerat HIV-klyftor har forskare kunnat följa utvecklingen av viruset, i hopp om att lära sig mer om varifrån det kom, hur det sprider sig och hur det kan potentiellt behandlas. Att lära sig om HIV-klyftor var ett viktigt steg i den forskning som behövdes för att identifiera HIV-epidemins ursprung, eftersom det blev möjligt för forskare att identifiera virusets ursprung som visade sig vara Afrika.

Det finns två grundläggande grupper av HIV-klättrar: M eller Main och O eller Outgroup. Huvudklaverna orsakar huvuddelen av hiv-infektioner, medan outgroup HIV-klyftor är mer ovanliga, ansvarar för färre infektioner. Eftersom O-clades är sällsynta, kan de ibland användas för att spåra en mycket specifik infektionsväg, om forskare kan spåra och testa ett stort antal människor.

Bland M-klingorna finns åtta olika subtyper, bokstäverna A till och med H, och varje geografisk region tenderar att ha en dominerande klade. Kläderna A och D är till exempel vanliga i Östafrika, vilket gör dem bland de äldsta kläderna, medan clade B visas i Europa och Amerika, med clade C som ökar upp i östra Asien. Virus i varje kaka svarar annorlunda mot behandlingen, och de har olika nivåer av virulens, vilket förklarar varför vissa människor reagerar mycket bra på hiv / aids-droger, medan andra kämpar med en serie läkemedelsregimer.